На китайската държавна компания "Коско" (COSCO) ще бъде разрешено да придобие само 24,99 процента от акциите на хамбургския контейнерен терминал "Торерорт" след месеци на спорове в коалиционното правителство на Германия, съобщи ДПА.

Решението беше обявено от говорителя на германското правителство Щефен Хебещрайт в Берлин в сряда.

Първоначално "Коско" искаше да купи 35 процента от компанията оператор на контейнерния терминал "Толерорт". Ожесточен политически спор обаче избухна по въпроса дали изобщо трябва да бъде разрешено китайско участие.

Германският канцлер Олаф Шолц подкрепяше придобиването, но терминалът беше прекласифициран като "критична инфраструктура" и през октомври кабинетът взе решение за частична забрана, според която "Коско" може да придобие дял от под 25 процента от компанията (24,9%).

Сега правителството потвърди, че "ревизираните споразумения за покупка са в съответствие с условията на частичната забрана".

В съобщението се подчертава, че контейнерният терминал "Торерорт" вече се смята за оператор на критична инфраструктура в съответствие с юридическите изисквания и че решението на правителството от края на октомври остава в сила.

Компанията оператор на пристанището в Хамбург HHLA обяви, че сделката вече може да бъде финализирана "в кратки срокове".

Според HHLA в момента Китай е най-големият търговски партньор на Германия и на пристанище Хамбург. Около 30 процента от товарите, обработвани в пристанище Хамбург, идват от или заминават за Китай.

Пристанището заяви, че миноритарното участие на китайската компания ще осигури заетост и ще засили националното и международното значение на Хамбург като логистична локация, както и позицията на Германия като индустриална държава.