От страницата на КЕВР разбираме, че "Булгаргаз" е подал заявление за цена за месец септември - за продажба на крайните снабдители и и на онези, които имат лиценз за производство и пренос на топлинна енергия. Общественият доставчик предлага 315,61 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Така заявената цена е с почти 6% (5,95%) по-висока от утвърдената неотдавна от КЕВР цена за август от 289,89 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Предстои да разберем, дали това ще е окончателното заявление на обществения доставчик. 

На 12 август "Булгаргаз" съобщи, че търси възможност осигуряване на суапова сделка, за да осигури равномерно приемане на обеми за месец септември. Запитване за такава сделка общественият доставчик е отправил към регистрираните и активни търговци на ВТТ (Виртуална търговска точка) Гърция.

В началото на месеца "Булгаргаз" съобщи, че кани в петък, 12 август, всички търговци на природен газ за участие в търг на платформата на "Газов хъб Балкан" ЕАД за закупуване на природен газ за септември. След търга - на 12 август, служебният министър на енергетиката Росен Христов каза пред журналисти, че за септември вече са осигурени нужните количества газ. Търгът приключил "успешно за недостатъчните количества за септември", като "цената е доста добра". Работодателските организации обаче остро протестираха срещу "Булгаргаз", че обявил "скандален търг за доставка на гориво с начална цена от 380 лв./MWh" за септември. 

"Булгаргаз" предложи, а КЕВР утвърди, окончателно цената на природния газ за август от 297,89 лева/MWh (152.31 EUR/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или с 60,01% по-висока от тази за юли (186,17 лева/MWh). Преди това общественият доставчик подаде заявление до КЕВР, в което се предлагаше синьото гориво да се продава за 286,84 лева/MWh или поскъпване от малко над 54%. От компанията обаче актуализираха заявлението си малко по-късно, позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари за доставки през август. Въпреки увеличението от обществения доставчик заявиха за сравнение, че цените на европейските газови пазари за доставки през август 2022 г. надвишават 171 EUR/MWh. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви на 9 август по време на общественото обсъждане на заявлението за август на "Булгаргаз", че общественият доставчик трябва да внася предложенията си в КЕВР 20 дни преди приемане на решението. Това означаваше, че заявлението за септември трябваше да е внесено до 10-и или 11 август. Тогава Иванов предупреди, че ако до 11 август от "Булгаргаз" не внесат първото си заявление за цените на природния газ за септември, КЕВР може да наложи административни санкции на обществения доставчик.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов отговори, че общественият доставчик ще внесе заявление за цени до 11 август, но в него ще фигурират само количествата по договора за доставка на азерски газ, защото само те са договорени.

И наистина, на заявлението за цена за септември стои дата 11 август.

Иванов от своя страна попита дали това означава, че цялото останало количество, което е извън дългосрочния договор с Азербайджан, се договоря в последните 20 дни на месеца. "Точно това означава", отговори Йоцов. И допълни, че до момента (към 9 август) е договорено само част от нужното количество газ за септември и допълни, че е трудно да се договорят равномерни доставки на газ главно заради липсата на свободни слотове. 

Предстои в края на месеца КЕВР да утвърди септемврийската цена, но тя едва ли ще се различава от заявената; преди това самата компания отново може да я ревизира - позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари.

Междувременно цената на природния газ в Европа в хода на търговията в понеделник, 15 август, се покачи до близо 2350 долара за 1000 куб. м, сочат данни от лондонската борса ICE. Ръстът на цените за деня е около 7 на сто.

Цената на септемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се е повишила до 2347 долара за 1000 куб. м или 222,8 евро за мегаватчас.

В сряда, 10 август, "Булгаргаз" обяви за вторник, 16 август, търг за закупуване на втечнен природен газ за месеците октомври, ноември, декември. Крайният срок за подаване на оферти е 12.00 часа местно време на същия ден.

На 11 август "Булгаргаз" обяви и прогнозна цена за октомври - 269,29 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 137.69 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.