Загубите на американския самолетостротел Боинг (Boeing) от спирането от експлоатация на модела 737 МАКС (737 MAX) и от отлагането на доставките на тези самолети ще достигнат 4,9 млрд. долара. Това съобщи вчера компанията, цитирана от световните агенции.

Боинг отчита тежест от 4,9 млрд. долара (8,74 д. на акция след плащане на данъци) във връзка с оценката на евентуалните компенсации заради нарушаването (на авиосъобщенията), предизвикано от спирането от движение на 737 МАКС и отлагането на доставките на тези самолети. Това ще доведе до намаляване на приходите и чистата печалба през второто тримесечие на годината с 5,6 млрд. долара (преди данъци), се посочва в съобщението.

Компанията планира да публикува резултатите си за второто тримесечие на 24 юли.

Боинг прогнозира, че себестойността на производството на самолетите 737 е нараснала до 1,7 млрд. д. през периода заради увеличената продължителност на производството.

Сумата от 4,9 млрд. долара не включва сумите, които може да се наложи компанията да плати по десетките дела, заведени от семействата на жертвите в двете катастрофи с този модел, допълва Асошиейтед прес.

За цялата 2018 г. печалбата на концерна бе 10,5 млрд. долара.