Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) обвини американския самолетостроител Боинг (Boeing), че е крил от него важни документи за сертификацията на 737 МАКС (737 MAX), включително размяна на съобщения между пилоти, според които автоматичната система за стабилизиране прави самолета трудно управляем в симулатор, предадоха Франс прес и Ройтерс.


Този модел има забрана за летене след две авиокатастрофи в рамките на няколко месеца със самолети 737 МАКС - на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines) и на индонезийската авиокомпания Лайън еър (Lion Air), при които загинаха общо 346 души, допълва БТА.

Съобщенията в месинджър са от ноември 2016 година, тоест една година преди сертифицирането на 737 МАКС. В тях бившият пилот Марк Форкнър, цитиран от АФП, казва на своя колега Патрик Густавсон, че системата за стабилизиране при полет Ем Си Ей Ес (Maneuvering Characteristics Augmentation System - MCAS) не функционира правилно в симулатора, а Густавсон отговаря, че трябва да се актуализират инструкциите в наръчника за управление.

В друго съобщение, цитирано от Ройтерс, Форкнър казва, че "просто е излъгал" регулатора, а събеседникът му отговаря, че "това не е било лъжа, никой не ни беше казал, че става въпрос за случай на проблем" със системата за стабилизиране.

Боинг обяснил на регулатора, че е открил тези документи преди няколко месеца. Федералното управление за авиация е поискало обяснения от ръководителя на самолетостроителя Денис Молънбърг.