Берлин иска да може да се намесва в инвестиции и придобивания, ако инвеститор извън ЕС придобие дял от най-малко 15 процента в германска компания, съобщава днес вестник "Велт", цитиран от Ройтерс.

Германия затегна контрола върху чуждестранните инвестиции миналата година след поредица придобивания от китайски компании. Правителството вече може да се намесва, ако купувачът придобива дял от 25 процента.

Министерството на икономиката трябва да може да се намеси, ако инвеститор извън Евросъюза придобие пряко или непряко дял от най-малко 15 процента от правата на глас в германска компания, пише "Велт", като се позовава на проектозакон.

В Германия и други страни, включително САЩ, Франция, Австралия и Великобритания, има притеснения, че Китай и други конкуренти получават достъп до ключови технологии чрез придобивания на местни компании.

Предложението за промяна на германския закон за външна търговия се координира с други министерства, а законът, предоставящ по-голям контрол би могъл да влезе в сила тази година, пише "Велт".

Когато става дума за компании, свързани с отбраната, ключова инфраструктура и някои технологии, свързани с гражданската сигурност, като информационно-технологичната сигурност, искаме в бъдеще да имаме възможност за по-близък поглед, посочва германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от изданието.

Той отбелязва, че Берлин все още иска компании да инвестират в Германия, но допълва, че проявяването на специално внимание в случаите, когато инвестициите засягат националната сигурност, е част от социално-пазарната икономика.