Важните и специфични функции на "Булгаргаз" са наложили и мотивирали Български енергиен холдинг (БЕХ), в качеството му на собственик на "Булгаргаз", да поеме дълга на "Топлофикация София" към обществения доставчик на природен газ. Това отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол на въпрос относно "поредното поемане на дълга на "Топлофикация София" ЕАД от БЕХ в размер на 109 млн. лв.", съобщи БТА.

"Булгаргаз" е дъщерно дружество на БЕХ. Основната роля на БЕХ е да гарантира устойчивото развитие и финансовата стабилност на своите дъщерни дружества. Това е ясно уредено в Търговския закон, добави енергийният министър.

Ликвидността за "Булгаргаз" като обществен доставчик е от ключово значение за гарантиране на сигурността на доставките и за изпълнение на неговите лицензионни задължения, допълни министър Петкова.

Теменужка Петкова припомни, че такъв тип действия не се случват за първи път. По думите й това е практика по отношение на цесии на вземанията на "Булгаргаз" от "Топлофикация София" още от 2002 г. За последно през декември 2020 г. "Булгаргаз" продаде на БЕХ по номинална стойност свои вземания от "Топлофикация София" в размер 109 946 000 лв.