В изпълнение на решение от оперативно заседание на Министерския съвет от 20 юли 2022 г. министърът на енергетиката в оставка Александър Николов изпрати уведомление до Gemcorp Holdings Ltd и IP3 Corporation за прекратяване по взаимно писмено съгласие на сключения на 23 март 2022 г. необвързващ меморандум за разбирателство, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Заедно с уведомлението, на страните е изпратено и подписано от министъра на енергетиката допълнително споразумение, което урежда отношенията във връзка с прекратяването на меморандума.

На заседанието на правителството в четвъртък, 28 юли, министър Николов информира за предприетите действия и информацията бе приета за сведение, се посочва в съобщението.

Няколко часа по-късно енергийният министър изтъкна пред парламентарната Временна комисия (виж по-долу в текста за нея), че меморандумът с Gemcorp и IP3 не поражда каквито и да е ангажименти за България и е съдържал само "добри намерения".

Ето какво още стана известно на заседанието >>

За какво беше този меморандум, най-общо

В деня на подписването, 23 март 2022 г., беше обявена и целта на меморандумa - "да даде възможност за разработването на план от частния сектор за декарбонизация на производството на енергия, увеличаване на базовото натоварване на електрическата мрежа и намаляване на зависимостта от вноса на енергия".

"Съгласно Меморандума за сътрудничество, планът ще направи преглед на решенията за разработване на проекти, финансовото структуриране и финансиране, като се приложи поетапен подход. Намерението е да се привлекат европейски и американски доставчици на финансиране и технически решения в българския енергиен сектор."

Как се стигна до разтрогването на меморандума

Скандалът около меморандума избухна още в дните след подписването му. Най-напред се заговори, че Gemcorp ще строят завод за батерии у нас, включително с предоставяне на държавни активи и европейски фондове. Александър Николов отрече това да е вярно. Каза, че единственото заявено намерение от двете компании е да изготвят анализ, че "Топлофикация София" да спре да трупа огромни задължения. 

В този момент някой съобщи, че американското посолство се е разграничило, но не било, само не изпратило свой представител на официалната церемония по подписването.

Естествено няма как да се пропусне и наличието на руска връзка, руски капитали, в Gemcorp, каквато управляващите през цялото време отхвърлят, самата компания също.  

Експертът, бивш министър на икономиката, Николай Василев беше категоричен: "Няма нито една копейка руски пари в сключилата меморандум с правителството компания Gemcorp, мажоритарни собственици с над 70% са Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева, останалите акционери и служители са хора от Франция, Германия, Канада. Имало е руски акционери в миналото, които са излезли преди две години".

Междувременно ДАНС започна цялостна проверка по случая.

На 8 април в блицконтрол премиерът Кирил Петков изтъкна, че назначената от него проверка към момента е показала, че няма руски инвеститори в Gemcorp. "Когато подписахме това писмо, ние проверихме дали имат руски инвеститори към този момент. Към този момент те нямат." Премиерът бил разпоредил и проверка за пет години назад във времето. Кирил Петков припомни, че подписаният документ е само писмо за намерение и няма никакъв задължителен характер. И натърти, че подписаният документ е само писмо за намерение и няма никакъв задължителен характер.

На 19 април обаче лично Бойко Борисов обяви, че това са две офшорни компании, на които буквално е дадена цялата енергетика на България..., че  в т.6 на меморандума пишело, че всички възникнали спорове следва да бъдат уредени по правилата за арбитраж, който ще е в Париж, а езикът за арбитраж - английски език. Нали беше само писмо за намерения, паметна бележка, защо има предвиден арбитраж, попита лидерът на ГЕРБ. И коментира, че, според него, става въпрос за висша степен на корупция за милиарди, "заробване на България" в енергетиката.

В меморандума за разбирателство, който получили от министъра на енергетиката, имало клауза, позволяваща той да бъде прекратен предсрочно с 30-дневно предизвестие, като нямало предвидени санкции, затова бил и призивът за предсрочното му прекратяване. В документа обаче имало и клаузи за конфиденциалност, което поставяло въпроси какви ангажименти са поемани от наша страна и кой какви преговори е водил.

В първия ден на юни Народното събрание гласува да се създаде Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с Gemcorp и IP3 Corporation.

На 19 юли председателят на тази временна комисия - Емил Георгиев (БСП), каза пред медиите, след като бе изслушан шефа на ДАНС Пламен Тончев, че този меморандум не е опасен за България. На въпрос дали ДАНС потвърждава публичната информация за намеса на руски капитали в Gemcorp, Георгиев отговори отрицателно.

БТА цитира думите на Георгиев: "За всички е ясно, че Зелената сделка приключи. Оттук нататък, при създадената ситуация в енергетиката, държави като нас, които разполагаме със сериозни количества подземни богатства, ще имат предимство. Затова бяхме много внимателни с тази информация да разберем кои фирми ще имат достъп до тези подземни богатства. Затова в петък ще има изслушване и след това ще излезем с доклад, който ще представим пред Народното събрание, и ще бъде публичен".

На въпрос дали има притеснителна информация от ДАНС относно меморандума, която да формира у него впечатления, че в някаква степен е застрашена националната сигурност на страната, той отговори, Иво Мирчев от ДБ отговори: "Има достатъчно аргументи да се смята, че потенциално може да има проблем в подобна посока".

Петър Чобанов от ДПС пък каза, че "колкото по-бързо прекратим този меморандум, толкова по-добре за държавата - да не нанасяме допълнителни вреди или да не застрашаваме националната сигурност". Той настоя да се изясни от кого и откъде е дошла идеята за този меморандум и предложението за компанията Gemcorp. 

В същия дух, за изслушване по казуса, говори и Иво Мирчев.

От тези отговори става ясно, че Временната комисия не е установила генезиса на меморандума. Поне до четвъртък, 28 юли, когато в отговор на въпрос от Мирчев Николов каза, че от разговорите с IP3 е станало ясно, че те искат да работят с Gemcorp като техен партньор у нас.

В сряда, 20 юли, в предаването "Лице в лице" по bTV, премиерът в оставка Кирил Петков каза, че правителството е взело решение за прекратяване меморандума с Gemcorp. 

"На Министерски съвет бе взето решение, че меморандумът с Gemcorp трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката на базата на информацията, която имахме. Още не е еднозначно дали е добре, или зле, но днес го взехме това решение, така че тази цялата теза за Gemcorp вече е свършила след днешното решение на Министерски съвет", каза Кирил Петков. По думите му меморандумът е бил "като писмо за намерение" и неустойки по него няма да се плащат.

На следващия ден, 21 юли, в остра декларация от парламентарната трибуна, ГЕРБ-СДС запитаха "Кой доведе Gemcorp при министъра на енергетиката, кой и защо даде енергетиката ни на една офшорка, кой взе комисионни за този меморандум, защо не беше спазена нито една процедура за избор на компания в рамките на Министерството на енергетиката, защо не беше извършена проверка на капитала на компанията, защо този меморандум е сключен буквално за 12 дни."

С този меморандум се опитахте да дадете цялата ни енергетика на една офшорка с неясни капитали и спорни имена", каза депутатът Десислава Трифонова, четейки декларацията. "Какво не искат Кирил Петков и Асен Василев да се знае, за да прекратяват днес този меморандум", запита депутатът. 

Що е то Gemcorp

"Когато основахме Gemcorp Holdings Limited (GHL), ние си поставихме за цел да обслужваме нуждите от капитал за растеж на корпорациите и суверените на развиващите се пазари. Надяваме се, че този проект ще илюстрира как можем да активираме капиталовите пазари, за да помогнем на енергийния сектор да премине през период на дълбока промяна", заяви по време на подписването на меморандума Атанас Бостанджиев, основател на GHL.

По официална информация GHL е 100% собственост на своите служители и е със седалище в Лондон. GHL е диверсифицирана частна инвестиционна компания с дългогодишен опит в инвестирането в развиващите се пазари (Emerging Markets - EM). Чрез своите дъщерни компании, GHL е допринесла за инвестирането на над 6 милиарда долара в страните от EM и има богат опит в енергийния сектор.