IP3 Corporation е препоръчала Gemcorp на българското правителство. Това стана ясно при изслушване във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписания от правителството меморандум с двете компании на стойност 1 млрд. долара.

Въпросът кой е препоръчал Gemcorp зададе Ивайло Мирчев от ПГ на "Демократична България". Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов отговори, че в разговорите с IP3 е станало ясно, че те искат да работят с Gemcorp като техен партньор.

Какво още стана известно

Меморандумът с Gemcorp и IP3 Corporation не поражда каквито и да е ангажименти за България, отговори Александър Николов на въпрос на Теменужка Петкова от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. Николов изтъкна, че този меморандум представлява единствено неангажиращ ангажимент и наличие на "добри намерения" и прекратяването му не може да има никакви правни последици.

Венко Сабрутев от ПГ на "Продължаваме на промяната" отбеляза, че тази тема вече е "затворена", защото меморандумът ще бъде прекратен. 

За това най-напред решение взе Министерският съвет (на 20 юли), а Министерството на енергетиката съобщи днес, че е уведомило двете компании за прекратяване по взаимно писмено съгласие на сключения на 23 март 2022 г. необвързващ меморандум за разбирателство

Няма реализирани интереси от подписания меморандум. Нито една от компаниите не е реализирала какъвто и да е проект в България. Няма и вреди за България, добави Александър Николов в отговор на Златомира Карагеоргиева-Мострова от ПГ на "Има такъв народ".

След края на заседанието Десислава Трифонова от ПГ на "ГЕРБ-СДС" коментира пред медиите, че енергийният министър в оставка Александър Николов е укрил документи от комисията. По думите й не е станало ясно как е направен контактът с Gемцорп. "Той дори не знае, че тя е офшорка или поне се направи, че не знае, защото нямат нито един документ в рамките на Министерството на енергетиката, свързан с този меморандум", допълни Трифонова.

В отговор на въпрос на БТА дали от парламентарната й група са удовлетворени от отговора на Александър Николов, че меморандумът е неангажиращ документ, Трифонова сотговори, че това не е вярно. "В кой неангажиращ документ слагате клаузи за арбитраж и защо изреждате цялата енергетика", попита тя. Според нея няма направен анализ и по отношение на необходимостта от този меморандум.