Високопоставен ръководител на подразделението за електромобили на китайския конгломерат "Евъргранд" (Evergrande) е бил задържан от полицията, съобщиха световните агенции и БТА.

Компанията "Чайна евъргранд ню енерджи виъкъл" (China Evergrande New Energy Vehicle) съобщи за ареста на нейния вицепрезидент и изпълнителен директор Лю Юнчжо днес в бележка до Хонконгската фондова борса. Акциите й впоследствие се сринаха с близо 11 на сто след възобновяване на търговията по-късно през деня.

Evergrande е най-задлъжнелият строителен предприемач в света, като предложенията за преструктуриране включват замяна на част от дълга му срещу собствен капитал именно в поделението за електромобили. 

През уикенда дойде новината, че "Чжунчжъ ентърпрайс груп" (Zhongzhi Enterprise Group) - водеща финансова институция с банкови функции в Китай, е подала заявления за фалит, тъй като не може да изплати дълговете си.

Кампанията срещу прекомерното кредитиране, която започна преди няколко години, изхвърли от бизнеса десетки китайски компании за недвижими имоти или ги постави в крайно затруднено положение. Сътресенията, обхванали целия сектор, се отразиха на темпа на икономически растеж на Китай и разпратиха шокови вълни на финансовите пазари.

Конгломератът "Евъргранд" е в криза, откакто обяви дефолт по свои задължения преди две години, и е процес на преструктуриране, включващ продажба на активи, за да се избегне дефолт по дългове за 340 млрд. долара. В края на септември председателят на групата Хуей Ка Ян страна обект на "задължителни мерки в съзвучие със закона заради подозрения в престъпна дейност", а положението му в момента е неясно.

Миналата седмица котировките на "Чайна евъргранд ню енерджи виъкъл" се сринаха с близо 20 на сто, след като компанията обяви, че сделка за продажба на акции на базираната в Дубай "Ен Дабълю Ти Ен мотърс" (NWTN Motors) се е провалила. В краткото съобщение за задържането на Лю по "подозрения в престъпна дейност" не се посочват подробности.