Пекин настоява ръководителят на Евъргранд (Evergrande), китайският милиардер Сю Дзяин, да използва личните си финансови средства, за да спаси силно задлъжнялата група от евентуален фалит, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от Франс прес и БТА.

Компанията за недвижими имоти, една от най-големите в Китай, има огромен дълг, който се оценява на 260 милиарда евро. Финансовото й състояние се следи с безпокойство, тъй като евентуалният й фалит би могъл да спре растежа на азиатския гигант.

За изненада на анализаторите Евъргранд осъществи в петък трансфер от 83,5 млн. долара (71,8 милиона евро), които трябваше да преведе в края на септември за изплащане на дължими лихви.

Компанията пропусна и плащането на втора вноска от 47,5 милиона долара (40,9 милиона евро). Групата, която има едномесечен гратисен период, разполага с време до събота, за да спази крайния срок, преди други падежи до края на годината.

Обезпокоени за последствията от евентуален фалит на Евъргранд върху китайската икономика, властите са призовали нейния ръководител да използва личните си средства, за да смекчи кризата, съобщава Блумбърг, без да уточнява източниците си.

Сю Дзяин бе най-богатият мъж в Азия през 2017 година със състояние, оценено на 45,3 милиарда долара (39 милиарда евро по текущия курс).

След неуспехите на ръководената от него група, богатството му значително се е стопило, за да достигне 11,3 милиарда долара (9,7 милиарда евро), се посочва в класацията на милиардерите Хужун, публикувана днес.

Миналия месец десетки "ужилени" собственици, които не се сдобиха с жилищата си, както и неполучили парите си доставчици, протестираха пред централата на компанията в южния град Шънджън.

Властите се опасяват от нови вълнения, ако гигантът в недвижимите имоти фалира.

Въпреки разразилата се през септември буря на финансовите пазари, комунистическите власти все още не са обявили ясно дали ще окажат помощ на компанията.

Тази седмица обаче Евъргранд съобщи, че възобновява строителството на някои обекти, което бе прекратено през последните седмици заради липса на ликвидност.

Цените на новите жилища в Китай се понижиха за първи път от шест години на фона на скептицизма на купувачите заради риска от фалит на някои компании за недвижими имоти, отбелязва АФП.