Управителят на централната банка на Китай И Ган намекна днес, че Пекин засега не желае да спасява затъналия в дългове строителен гигант Евъргранд /Evergrande/, предаде ДПА. По думите му рисковете около Evergrande ще бъдат преценени и ще се действа съобразно "принципите на пазара и законите".

Хонконг, където Evergrande е листван, е опитен финансов център с ефикасна система и ясни правила и процедури за справяне с подобни проблеми, посочи още гуверньорът. По думите му "краткосрочните рискове на компании за недвижими имоти" няма да засегнат нормалното финансиране на пазара в среден и дългосрочен план, а централната банка подкрепа създаването на "справедлива пазарна среда".

Компаниите и акционерите са задължени да се справят със "собствените си дългове" според пазарните регулации и законите, посочи още И. Те освен това трябва да защитят правата и на кредиторите.

Властите в южната провинция Гуандун са изпратили преди дни проверка в офисите на Evergrande, която е установила, че преструктурирането на дълга на компанията, възлизащ на над 300 милиарда долара, е възможно, каза още гуверньорът.

По-рано днес международната рейтингова агенция Фич /Fitch Ratings/ понижи кредитния рейтинг на Evergrande на подразделенията му Хънда риъл истейт груп /Hengda Real Estate Group/ и Тянцзи холдинг /Tianji Holding/ от "С" до "RD" (ограничен дефолт), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Понижението отразява пропуснати плащания с падеж 6 ноември по емисия облигации на Тянцзи за 645 млн. долара и емисия за 590 млн. долара след изтичането на гратисния период до 6 декември, посочи рейтинговата агенция.

До ограничен дефолт беше понижен и кредитният рейтинг на друга строителна компания - Кайса груп холдингс /Kaisa Group Holdings/, заради неразплатен дълг от 400 милиона долара с падеж на 7 декември.