Китайският гигант за недвижими имоти Evergrande събра около 145 милиона долара точно преди крайния срок за ново плащане на лихви по дълга. Компанията е продала 5,7% дял в медийната фирма HengTen Networks Group, която произвежда филми и телевизионни предавания и управлява платформа за стрийминг, съобщи BBC.

Evergrande трябва да плати $148 милиона просрочени лихви тази седмица.

Досега компанията избягваше неизпълнение на (просрочени) задължения, като ги погасяваше точно преди изтичането на 30-дневния гратисен период.

Evergrande притежаваше мажоритарен дял в HengTen в началото на тази година, но оттогава извърши редица продажби на акции в опит да събере пари, за да изпълни финансовите си ангажименти.

Другият голям корпоративен акционер на HengTen е китайският технологичен гигант Tencent - той купи 7% дял на Evergrande за около 266 милиона долара през юли.

Последната продажба на акции сега прави Tencent най-големият акционер на медийната компания с дял от почти 24%.

Освен в HengTen, Evergrande продаде своя базиран в Обединеното кралство бизнес за производство на електрически двигатели Protean през последната седмица. Не се казва колко е спечелила от сделката, която нейното производствено звено за превозни средства купи за 58 милиона долара през 2019 г. 

Дълговата планина на Evergrande от 300 милиарда долара и проблемите на компанията с изплащането на задълженията предизвикаха опасения, че потенциалният й колапс може да предизвика ударни вълни на световните пазари, отбеляза BBC.