Компанията Сиърс (Sears), някогашната икона в търговията, е подала молба за защита от кредитори по силата на член 11 от Закона за фалитите в САЩ, под натиска на огромния си дълг и тежките загуби, предаде Асошиейтед прес.

Сиърс някога определяше пейзажа на търговията на дребно в Америка, но сега големият въпрос е дали компанията може да бъде жизнеспособна или ще бъде принудена да излезе от бизнеса, затваряйки последната глава в историята на това емблематично име, създадено преди повече от век.

Снимка: АР/БТА

Компанията, която започва дейността си като каталог за търговия по поръчки по пощата през 80-те години на 19-и век, бавно западаше, тъй като изоставаше далеч от другите играчи на пазара и е натрупала през годините огромни загуби. Операторът на магазините Сиърс (Sears) и Кеймарт (Kmart) е част от компаниите, влезли в нарастващ списък на търговците на дребно, които са обявили несъстоятелност или са ликвидирани през последните няколко години в условията на силно конкурентен климат, отбеляза АП.

"Това е компания, която през 50-те години на миналия век стоеше като колос над американския пазар на дребно", каза Крейг Джонсън, президент на консултантската компания Кастъмър гроут партнърс (Costomer Partners Growth Partners). "Надяваме се, че новият по-малък нов Сиърс ще бъде по-здрав", допълни Джонсън.

Компанията Сиърс (Sears, Roebuck & Company), известна само като Сиърс, е верига от универсални магазини, създадена от Ричард Сиърс и Алван Рубик в края на 19 век с централен офис днес в Хофман Истейтс, щата Илинойс. Работи в САЩ, Канада и Мексико.