Санкциите за предотвратяване на завършването на газопровода "Северен поток-2" щяха да са контрапродуктивни, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от ДПА. Тръбата осигурява втора пряка енергийна връзка между Русия и Германия.

Президентът даде да се разбере, че е против проекта от самото начало, но налагането на санкции сега, когато той е почти завършен, би било "контрапродуктивно от гледна точка на нашите европейски отношения", според прессъобщение на Белия дом.

Съюзниците на Вашингтон в Европа знаят позицията му по въпроса, добави Байдън.

Миналата седмица американското правителство официално се отказа от санкциите срещу компанията, която ръководи строителството на оспорвания газопровод.

Според доклад на Държавния департамент от месец февруари, предназначен за Конгреса, санкциите на САЩ срещу проекта "Северен поток 2" са принудили най-малко 18 европейски компании да спрат работата си по него.

Обратът в американската позиция

"Северен поток-2" се строи, за да бъде удвоен капацитетът на газопровода "Северен поток". САЩ, Киев и някои европейски държави - Полша и балтийските републики, се противопоставят на проекта с аргумента за силно нарастващата зависимост на Европа от руската енергия и заобикалянето на Украйна. Полша дори предложи алтернативен маршрут за пренос на газ.

На 24 март т.г. по време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изтъкна позицията на президента Байдън:

"Президентът (Джо) Байдън беше много ясен - той смята, че газопроводът е лоша идея, лоша за Европа, лоша за Съединените щати, в крайна сметка той е в противоречие със собствените цели на ЕС в сферата на сигурността."

Маршрутът на "Северен поток 2"

Снимка: Официален сайт

"Северен поток 2" "има потенциал да подкопае интересите на Украйна, Полша и редица близки партньори и съюзници", каза още Блинкън и подчерта, че американският закон (Законът за противодействие на противници на Америка чрез санкции" (CAATSA) - б.р.) изисква Вашингтон да наложи санкции срещу компаниите, които участват в проекта.

Германското правителство обаче отказа да спре проекта с аргумента, че това е търговско начинание.

Все пак има съпротива на местно ниво. През януари германските природозащитни органи подадоха в Германската служба за корабоплаване и хидрография (BSH) молба за блокиране на лиценза, позовавайки се на присъствието на мигриращи птици.

Санкциите - срещу руски компании

САЩ освободиха от санкции компанията оператор "Норд стрийм 2" (в която акционери освен "Газпром" са и дружества от Германия, Нидерландия и Франция), но наложиха такива на руски фирми, организации и плавателни съдове, които работят по проекта.

През февруари американското правителство наложи санкции срещу руския кораб "Фортуна" - водещ плавателен съд по полагането на тръби по морското дъно, и компанията-корабопритежател "КВТ-Рус".

"Фортуна" започна да прави това година, след като през декември 2019 г. швейцарската компания "Олсийс" се отказа да полага тръбите заради възможни санкции от страна на САЩ.Това изцяло блокира проекта.

В сряда, 25 май, обаче САЩ обявиха, че ще наложат санкции срещу 13 морски съда на Русия и три руски организации, които участва в строителството на тръбопровода "Северен поток-2". В черния списък бяха включени корабите "Академик Черски", "Артемис офшор", "Бахтемир", "Балтийски изследовател", "Финвал", "Капитан Беклемишев", "Мурман", "Нарвал", "Сивуч", "Спасител Карев", "Умка", "Владислав Стрижов" и "Юрий Топчев".

Докъде стигна тръбата

Газопроводът е почти завършен - на 95%. Говорител на проекта съобщи, че в момента корабът "Фортуна" работи в германски води в съответствие с издадените разрешителни и съобщенията, направени от властите", имайки предвид одобрението, дадено от Германската служба за корабоплаване и хидрография по-рано тази седмица.

Полагат се два километра, след като BSH постанови, че няма птици, почиващи по миграционните си маршрути, които се нуждаят от защита, и че не е необходимо да се чака до края на май, както първоначално бе планирано.

Сега тръбите могат да бъдат положени на морското дъно, а самото свързване на газопровода е предвидено за по-късно. Двата километра се намират в изключителната икономическа зона на Германия.

По информация на "Норд стрийм 2" в момента в датски води работи друг руски кораб - "Академик Черский".

Русия, Северен поток и ЕС

Икономическото сътрудничество на ЕС и Русия става все по-трудно, заяви по време на срещата на върха на ЕС в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя наблегна на сериозната необходимост от модернизиране на руската икономика, като отбеляза силната зависимост на Русия от приходите от износ на енергоносители и едновременно с това нежеланието на руските власти за конструктивно взаимодействие с ЕС

Планирам нови предложения по отношение на Русия, включително във връзка с проекта за газопровод "Северен поток 2", обяви Фон дер Лайен.

По темата се изказа и президентът Румен Радев. На форума на евролидерите в Брюксел той изтъкна, че след като САЩ са оттеглили своите възражения към строежа на газопровода, разширението на съоръжението ще бъде завършено. Европейските страни също нямат вече достатъчно силни аргументи, за да продължат да настояват за нови санкции, каза Радев.

За проекта

Проектът "Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Акционери в "Норд стрийм 2" са Gazprom - 51%, Wintershall Dea (Wintershall Holding GmbH and DEA Deutsche Erdoel AG) - 15.5%, E.ON - 15.5%, Gasunie - 9%, ENGIE - 9%.