Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер постави под съмнение дали има практически смисъл от газопровода "Северен поток-2", предаде ДПА, на която се позова БТА.

Въпросът е "дали ще бъде пренасян газ, колко газ ще бъде пренасян", каза Крамп-Каренбауер при дискусия в Париж за почти завършеното съоръжение. Специалисти в момента работят по темата, допълни тя.

Според военния министър обаче има малка вероятност проектът да бъде изоставен.

Правителството брани проекта: от САЩ, които искат да го убият, и от европейски партньори

Германският канцлер Ангела Меркел брани продължаващото сътрудничество на страната си с Русия по изграждането на газопровода "Северен поток-2" на фона на нарастващите критики към Москва в последните дни - за Украйна и Алексей Навални, отбелязва Асошиейтед прес.

Правителството на канцлера защитава газовия проект като търговска сделка, разведена с геополитиката - която може да удвои продажбите на руски природен газ за Германия. "Дойче веле" (DW) изтъква категоричността, с която САЩ и много от европейските съюзници на Германия смятат това за наивно, притесняващо, че тази защита на проекта подкопава климатичните цели и застрашава както германската, така и европейската сигурност. Те искат да отрежат руската държавна хазна, която може да финансира дрънкането на оръжия близо до Украйна и другаде, от потенциално доходоносен източник на приходи, отбелязва DW.

"Северен поток-2" от години е сред основните точки на противоречия в отношенията между Германия и САЩ. Подобно на Тръмп, Байдън се противопоставя на "Северен поток-2" като го нарече "лоша сделка" за Германия и изглежда готов да продължи санкционната политика от ерата на Тръмп с надеждата да убие проекта. 

Ще бъде ли достроен газопроводът и ако да - кога

Русия това лято може да дострои газопровода "Северен поток-2" и да пусне първите обеми към Германия. Това заяви в края на миналата седмица председателят на комисията по енергетика в руската Държавна дума Павел Завални, цитиран от ТАСС, след срещна с депутати от германския Бундестаг.

"Силно се надяваме, че до края на лятото ще бъде приключена цялата работа по проекта, по пускането в експлоатация, подаването на газ и има надежда до края на лятото Германия да може да получи първия газ по този газопровод", каза Завални.

Проектът "Северен поток-2" предвижда изграждането на две газопроводни линии с общ капацитет 55 милиарда кубични метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Работата бе спряна през декември 2019 година, след като швейцарската Олсийс (Allseas) изостави полагането на тръби заради възможни санкции от САЩ. През декември 2020 година строителството бе възобновено след едногодишна пауза.

Консорциумът Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) съобщи, че към момента "Северен поток-2" е готов на 95 процента, като остава да бъдат положени около 121 километра тръби.

В понеделник, 19 април, операторът на газопровода "Северен поток" Норд стрийм (Nord Stream AG) съобщи, че доставеният от Русия в Европа газ през "Северен поток" е достигнал рекордните 400 милиарда кубични метра.

Управляващият директор на консорциума Алексей Зайцев отбелязва в съобщението, преносът към газови електроцентрали е оптимално решение за страните, отказващи се от добив въглеводороди, като въглища, като енергиен източник.