Съединените щати се отказаха да налагат санкции на водещата компания, участваща в изграждането на газопровода между Германия и Русия "Северен поток 2", предаде Франс прес.

В писмо, адресирано до Конгреса, шефът на американската дипломация Антъни Блинкън заяви, че е решил да санкционира няколко руски фирми, участващи в проекта, но ще направи изключение за компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2) и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, който е германски гражданин (бивш служител на източногерманските тайни служби).

Вашингтон продължава да смята, че газопроводът представлява "риск за европейската енергийна сигурност", но държавният секретар подчерта в документа, че изключението се прави "в интерес на националната сигурност на САЩ".

Налагането на санкции "щеше да засегне отношенията на САЩ с Германия, Европейския съюз и други европейски съюзници и партньори", обясни Блинкън на Конгреса, който гласува през 2019 г. закон, задължаващ изпълнителната власт да наложи санкции на участниците в проекта "Северен поток 2".

Решението на САЩ е породено от факта, че "Северен поток-2", който ще доставя газ в ЕС чрез терминал в Германия, е завършен почти на 95 процента и единственият начин да бъде спрян е да се предприемат действия срещу Германия. Берлин обаче е един от най-близките съюзници на Вашингтон.

Германия настоява, че проектът е необходим и "възприема американските санкции като намеса във вътрешните й работи", отбеляза Блинкън.

Когато Джо Байдън встъпи в длъжност президент на САЩ, той се опита да се разграничи от предшественика си Доналд Тръмп, като се зарече, че няма да има повече "преобръщане в лицето на агресивните действия на Русия".

С премахването на санкциите върху "Северен поток 2" обаче американският президент показва, че не е склонен да рискува трансатлантически разрив с Германия в момент, когато се опитва да възстанови разклатените отношения на страната си с европейските съюзници.

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви като "безусловно положителен" отказа на САЩ да наложат санкции на оператора на изграждащия се газопровод "Северен поток-2".

Кои са акционерите в "Северен поток 2"

Gazprom - 51%

Wintershall Dea (Wintershall Holding GmbH and DEA Deutsche Erdoel AG) - 15.5%

E.ON - 15.5%

Gasunie - 9%

ENGIE - 9%