Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е подчертал пред германския външен министър Хайко Маас, че САЩ се противопоставят на изграждането на газопровода "Северен поток 2" от Русия към Германия, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.

В рамките на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел Блинкън е заявил, че "Северен поток 2" е срещу собствените интереси на Европейския съюз и би могъл да подкопае интересите на Украйна.

САЩ се опасяват, че Русия може да използва газопровода като инструмент за отслабване на страните от ЕС чрез увеличаване на зависимостта им от Москва.

"Президентът (Джо) Байдън беше много ясен - той смята, че газопроводът е лоша идея, лоша за Европа, лоша за Съединените щати, в крайна сметка той е в противоречие със собствените цели на ЕС в сферата на сигурността", каза Блинкън пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Северен поток 2" "има потенциал да подкопае интересите на Украйна, Полша и редица близки партньори и съюзници", допълни Блинкън. Той заяви, че американският закон изисква Вашингтон да наложи санкции срещу компаниите, които участват в проекта.

Самият Столтенберг отбеляза, че НАТО няма мнение за разширяването на газопровода "Северен поток", но уточни, че САЩ не са единствената страна от пакта, която възразява срещу този проект (против проекта са Полша и Балтийските републики).

Газопроводът вече е на 95 процента готов и би могъл да бъде завършен до септември, смятат анализатори.