Акциите на "Туитър" се понижиха тази сутрин след решението на Илон Мъск да изостави проекта за придобиване на платформата за 44 милиарда долара, предаде Франс прес.

Акциите на социалната мрежа поевтиняха с 5,46 на сто до 34,80 долара към 11:05 часа по Гринуич (14:05 българско време). Те загубиха 5,10 на сто преди уикенда, съобщава БТА.

Мъск съобщи в петък в писмо до "Туитър", че слага край на споразумението със съвета на директорите на групата, подчертавайки, че компанията не е изпълнила ангажиментите си, като не е оповестила всички фалшиви акаунти и спамове. Социалната мрежа твърди, че фалшивите акаунти са под 5 на сто, което според мултимилиардера не отговаря на истината и броят им е значително по-висок.

Двете страни сега са въвлечени в юридическа битка, която може да струва няколко милиарда долара на Мъск, ако я загуби.

Според някои американски медии "Туитър" е прибегнал към услугите на нюйоркската адвокатска кантора "Уочтел, Липтън, Роузън енд Кац" (Wachtell, Lipton, Rosen & Katz) Тя е представлявала калифорнийската група малко преди офертата на Илон Мъск през април, когато съветът на директорите реши първоначално да се противопостави на проекта, преди да го приеме.

"Туитър" не потвърди информацията пред АФП.

Мъск сподели първата си реакция в профила си в "Туитър" след новината за оттеглянето, публикувайки изображение с няколко снимки, на които изглежда развеселен. "Казаха, че не мога да купя "Туитър", След това отказаха да разкрият информация за фалшивите акаунти. Сега искат да ме принудят в съда да купя "Туитър". Сега са задължени да дадат информация за фалшивите акаунти, може да се прочете в текста до всяка снимка.

Тази ситуация е крайно опасна за "Туитър" и съвета на директорите, тъй като те ще се сблъскват със съдебна битка с Мъск, достойна за "Игра на тронове", за да спасят трансакацията и да получат поне обезщетение за провалената сделка в размер на 1 милиард долара. Това заяви Дан Ивс от "Уедбуш секюритис" (Wedbush Securities).