Главният изпълнителен директор на "Туитър" (Twitter) Параг Агравал заяви, че бъдещето на социалната медия е несигурно след приключването на сделката за придобиването й от милиардера и собственик на автомобилната компания "Тесла" (Tesla) Илон Мъск.

Смята се, че сделката ще отнеме около шест месеца, след което "Туитър" ще стане частна компания.

Агравал е направил изказването на събрание на служители на компанията, предаде Ройтерс.

"След като сделката приключи, не знаем в каква посока ще се насочи онлайн платформата", предупреди Агравал.

Милиардерът Илон Мъск сключи сделка за придобиване на "Tуитър" за приблизително 44 млрд. долара. Той се споразумя с управителния съвет на компанията, собственик на една от най-влиятелните социални мрежи в света, за цена от 54,20 долара за акция. 

За сделката и реакциите >>

Мъск ще се присъедини по-късно днес към екипа на "Туитър" за сесия, в която ще се разясняват въпроси, свързани с бъдещите планове за развитие, съобщиха от компанията на служителите си.

Междувременно еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон каза пред АФП, че "какъвто и да е новият акционерен състав, "Туитър" ще трябва занапред да се адаптира напълно към европейските правила".

Бретон има предвид новия регламент за дейността на дигиталните гиганти (Digital Services Act - DSA), съгласуван в събота от европейските законодатели. Неговата цел е да принуди големите платформи по-успешно да се борят с непозволеното съдържание.

На този фон китайското външно министерство заяви, че няма основания за появилите се спекулации, че Пекин може да се опита да окаже влияние върху производителя на електромобили "Тесла" по отношение на съдържанието на американската социална медия "Туитър". Това заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

Приблизително половината от автомобилите "Тесла", продадени в световен мащаб през 2021 г., са произведени в завода в Шанхай.