Главният изпълнителен директор на "Тесла" (Tesla) Илон Мъск има "изключително лошо предчувствие" за икономиката и иска да съкрати около 10% от работните места в производителя на електрически автомобили, казва той в имейл до ръководителите, предаде Ройтерс.

Съобщението идва два дни след като най-богатият човек в света поиска от служителите си да се върнат на работните си места или да напуснат компанията.

Според годишната документация на Комисията за ценни книжа и борси в края на 2021 г. в "Тесла" и нейните дъщерни дружества са работили около 100 000 души.

Суровото предупреждение на Мъск за потенциална рецесия и последващия ефект за производителите на автомобили е най-пряката и високопоставена прогноза от този вид в индустрията.

Въпреки че опасенията за риска от рецесия нараснаха, търсенето на автомобили "Тесла" и други електрически превозни средства остана голямо и много от традиционните индикатори за спад - включително нарастващите запаси на дилърите в САЩ - не се осъществиха.

Но "Тесла" се бори да възобнови производството в завода си в Шанхай, след като локдауните по време на пандемията от COVID-19 наложиха скъпоструващи прекъсвания в завода.

Мрачните прогнози на Мъск повтарят неотдавнашните коментари на ръководители, сред които главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co (JPM.N) Джейми Даймън и президентът на Goldman Sachs Джон Уолдрон.

"Ураганът е точно там, надолу по пътя, и се приближава към нас", каза Даймън тази седмица.

Инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх и предизвика скок в разходите за живот на американците, а Федералният резерв е изправен пред трудната задача да намали търсенето достатъчно, за да ограничи инфлацията, като същевременно не предизвика рецесия.

Преди предупреждението на Мъск, което дойде в имейл, озаглавен "пауза на наемането на служители по целия свят", компанията "Тесла" имаше около 5000 обяви за работа в LinkedIn - от продажби в Токио и инженери в новата гигафабрика в Берлин до учени, занимаващи се със задълбочени проучвания в Пало Алто.

Искането на Мъск служителите да се върнат в офиса вече срещна отпор в Германия.

"От всички в Tesla се изисква да прекарват минимум 40 часа седмично в офиса", пише Мъск в имейла си от вторник. "Ако не се появите, ще приемем, че сте подали оставка".

В четвъртък Мъск се включи и в спор в Twitter с австралийския технологичен милиардер и съосновател на Atlassian Plc Скот Фаркуар, който осмя директивата в серия от туитове като "нещо като от 50-те години на миналия век".

Мъск написа в Туитър: "рецесиите изпълняват жизненоважна функция за икономическо прочистване" в отговор на туит на Фаркуар, който насърчава служителите на Tesla да се запознаят с позициите за дистанционна работа.

В края на май, на въпрос на потребител на Twitter дали икономиката се приближава към рецесия, Мъск отговори: "Да, но това всъщност е нещо добро. Твърде дълго дъжд от пари валя за глупаците. Трябва да се случат някои фалити."

Джейсън Стомел, основател на агенцията за технологични таланти Cadre, заяви: "Мисля, че има вероятност това да е просто прикрито уволнение."

"(Мъск) знае, че има определен процент работници, които просто няма да се върнат", което според него би било по-евтино, тъй като няма да са необходими обезщетения.

Преди дни Мъск обяви, че Денят на отворени врати на "Тесла" (Tesla AI Day) няма да се проведе на 19 август, а на 30 септември. Целта на събитието е неговата компания да убеди най-добрите софтуерни и хардуерни инженери да се присъединят към корпорацията.

"Дотогова може би ще имаме готов за експлоатация прототип на "Оптимус" (Optimus)", написа милиардерът в социалната мрежа. "Оптимус" е проект за създаването на хуманоиден робот, който е с приоритет за "Тесла".

"Той може евентуално да бъде от полза при разрешаване на глобалния недостиг на работна ръка. Първоначално може да бъде използван да пренася различни неща във фабриките", твърди предприемачът. По-рано той съобщи, че роботът може да бъде пуснат на пазара още догодина.