"Тръгне ли един служител да гледа други опции за работа, то решението му е почти твърдо. Ако не е убеден какво прави в нашия екип, едва ли една заплата ще го убеди дългосрочно в обратното", споделя Мая Златанова, която е и следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "HR Guest".

Коя е тя?

Мая Златанова е майка, съпруга и предприемач. СЕО на FindMeCure, където помагаме на пациенти да кандидатстват за клинични изпитвания, докато подкрепяме индустрията да ги планира по-успешно. Най-много ценя здравето и затова винаги съм искала да помагам на хората да са по-здрави. Вярвам, че клиничните изпитвания са нашата врата към по-добра медицина и затова работя, за да ги направим по-успешни.

Има ли неудобни и задължителни въпроси по време на интервю и каква продължителност е критерии за проявен интерес към кандидата?

Няма такива неудобни въпроси според мен. В центъра на една комуникация трябва да е искреността.

Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю? Възможен ли е според вас подход, в който изпращате онлайн съветите си към кандидатите предварително за най-важното и през време на самото интервю да видите как се е подготвил наистина?

Единственият ми съвет е да се подготвиш с информация за фирмата, интересни въпроси за екипа и целите на компанията и да се стремиш да разбереш дали това, което й трябва на компанията, отговаря на това, което на теб ти е интересно.

Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси и какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода? Как отчитате фактора моментно Ваше и на кандидата настроение и как това се отразява в процеса на водене на интервю и изводите от него?

Първото впечатление винаги играе роля. Да не говоря, че отделно всеки си има предразсъдъци. Аз лично се опитвам да дам достатъчно време да усетя човека отсреща. Подготвяме еднакви въпроси към всички кандидати, за да можем да сравним. Дали някой се притеснява или не, не би трябвало да има значение, но зависи, защото за някои позиции, това може да е критично. Като цяло това, което ние се опитваме да разберем е дали кандидатът ще е добър за позицията и дали ще бъде добро попадение за екипа.

Кое е надделявало досега в опита Ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията? Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

При нас винаги е било желанието да се развиват и то в едни уникални условия, където се толерират здрави взаимоотношения, работа на базата на проба-грешка-урок, развитие спрямо интереса и талантите, а не там където просто трябва или какъвто ти е предишният опит.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как изглежда идеалният кандидат за работа във вашите очи и разбирания? Кои са трите най-ценни качества, които биха ви впечатлили? В какви корпоративни ценности възпитавате служителите си?

За нас е най-важното да има същите принципи като нас:

Да даваш пръв и да си проактивен

Да искаш да работиш не за едните пари, а да създаваш нещо

Да осъзнаваш, че с работата си ти помагаш или вредиш на твоите колеги и само заедно можем да постигнем целите си

Да си искрен и да си готов да учиш от грешките си (да грешиш не е лошо, напротив само така може да учиш и да израстваш)

Кои фактори са определящи за лоялността на един служител? С какво Вие бихте опитали да задържите дългосрочно ваш служител, който пасва на културата, ценностите и очакванията на компанията?

Ако някой човек иска да е с нас, той е с нас. Ако нещо не му харесва, ще дойде и ще си каже или ще се опита да го промени. Няма да бяга по интервюта преди да е комуникирал проблема или това, което го спира да се чувства добре. Тръгне ли да гледа други опции, то решението му е почти твърдо. Ако не е убеден какво прави в нашия екип, едва ли една заплата ще го убеди дългосрочно в обратното.

Какви са впечатленията Ви от стажантските програми във вашата компания? Успявате ли да откриете достатъчно таланти, които да направят първите си кариерни крачки в нея? Какво мислите за новата вълна младежи, които идват от университетите?

Всичко си зависи от човека и неговото възпитание, не възрастта му. Ние имаме различни възрасти, полове, интереси, националности и всички хора сме обединени от обща цел и общи ценности. Имали сме много хубав опит със стажанти при нас, или пък по-неопитни хора. Стига да имат правилната нагласа и са готови да работят, всички са се развили много добре и професионално, и личностно. В редките случаи, когато не се е случило това, забелязахме, че хората искат да постигнат резултати прекалено бързо и нямат търпението, за да постигнат необходимите цели.

Разкажете ни с няколко думи най-важните акценти от Вашите първи стъпки в кариерата. Ако се върнете назад във времето бихте ли променили нещо? Кой е най-важният момент, който предопределя Вашата кариера?

Нищо не бих променила. Всичко съм научила благодарение на любопитството си и здрава работа. Нещо, което ми е помагало да раста е и това, че не се примирявам с "Така се прави или Такива са нещата", винаги се опитвам да мисля критично и да работя умно с фокус върху истински резултати.

Промениха ли се критериите ви за оценка на работата на настоящи и бъдещи служители в условията на Ковид? Какви политики водите за стиковане на колектива и позитивна работна атмосфера?

Не бих казала. И преди и сега имаме гъвкав начин на работа. Но оценявам доста повече физическите срещи и нуждата от стиковане с екипа на работното място и извън него.

Кой работен модел предпочита вашата компания - работа в офис, в домашни условия или в зависимост от ангажиментите на всеки един? Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин?

Не знам как ще изглежда работното място след 2-3 години. Само знам, че човек трябва да се адаптира и да не бъде краен. Всеки предпочита различен метод на работа, но трябва да се съобразява и с екипа. Баланс между индивидуално спокойствие и колаборация с хора винаги ще е важно, както и да умееш да работиш умно, докато се наслаждаваш на живота извън работа.