С всяка изминала година светът се развива и придобива нов облик. Навлизат много различни технологии, а дигитализацията е предпоставка за развитието и на нас - хората, като ни помага да променяме своя мироглед, своите възгледи, дори и мечти.

В днешно време комуникацията измести своя фокус, в частност, личният контакт се изгуби и навлезе в социалните мрежи. Голяма част от нас споделяме там сюблимни моменти от живота си с познати и непознати лица. Нужен ни е само достъп до интернет и реално без проблем се свързваме с хора по цял свят.

Но нека да пречупим случващото се през призмата на работодателите и хората, които си търсят ново работно място. В този ред на мисли, по време на процес на наемане на нов служител, хората които правят процеса на подбор, използват освен автобиографията, така и социалните мрежи - различни приложения, ако са одобрили даден човек за вакантна длъжност в компанията и имат желание да го наемат. По този начин също се получава информация за кандидата, разглеждайки неговите профили в различните социални медии. Голяма част от обществото не си дава сметка за това, но така също може да се придобие представа за всеки един от нас - дали сме последователни, на каква тематика публикуваме различни картинки, снимки, други неща, които сме искали да достигнат до останалите. Всеки от нас преценява какво иска да покаже на околните, понякога постовете ни са механични действия, понякога несъзнателни, но има моменти, в които ги правим и целенасочени. До такава степен сме свикнали с използването на смартфони, таблети и други устройства, че за нас това вече е рутина в начина ни на живот.

А какво се случва с хората, търсещи си работа? Нима те не правят информиран избор преди да си подадат документите и да кандидатстват за позиция в дадена фирма? Интернет е всеобхватен, интернет е извор на информация. Компаниите имат собствени онлайн сайтове, които дават сведение за дейността им, за екипите им, за позициите им - и пак стигаме до извода, че сами предоставяме на света, това което искаме да покажем. Когато човек си търси работа, водещото за него е да попадне в среда, където ще се чувства щастлив, където може да представи и да докаже своите качества, да ходи с желание на работа. Затова няма лошо да съберем предварително мнение за фирмата - работодател, преди да подадем своите документи, преди да кандидатстваме за обявена позиция. Но личната среща, - очи в очи, разговорът, начина на поведение по време на интервю винаги остават най-важните и за двете страни. Така се сдобиваме с енергията на отсрещната страна и правим реалистична преценка. Всички знаем, че вербалната и невербалната комуникация е ключов фактор във всяко едно отношение.

Нека бъдем оптимистични, нека знаем, къде сме ситуирани, нека бъдем информирани. Използвайте социалните мрежи осъзнато и по предназначение!

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
„Астреа Рикрутмънт“ е консултантска компания за подбор на персонал и временна заетост, създадена през 2007 година. Компанията има офиси в София, Велико Търново и Сърбия. За 13 години „Астреа“ успя да си партнира с над 400 български и международни компании в различни области и да намери работа на над 7000 човека.