Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Научих за "Идеалният кандидат" чрез директно търсене в търсачката на Google. Като бъдещ маркетолог ми направи впечатление , че платформата е в първите класации, което означава много добра оптимизация на уебсайта. След посещението на сайта останах много очарована, че и в България има такъв тип програми. Впечатлих се от това, че много големи компании участват и предлагат невероятна възможност на млади и талантливи кадри да развият потенциала си, докосвайки се до големи бизнеси и техните екипи и начина им на работа", споделя Мелани Георгиева, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Мелани Георгиева, на 22 години, от Видин. Реших висшето си образование да запиша в Дания като една прекрасна възможност да развия себе си личностно и професионално. Успешно завърших Service Hospitality and Tourism Management в колежа в Одензе, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. След дипломирането ми там, открих своята страст към маркетинга и направих естественото продължение на развитието си, а именно да запиша допълнително онлайн курсове в България в сферата на дигиталния маркетинг. След като вече бях убедена в избора си записах International Sales and Marketing в Copenhagen Business Academy и сега вече съм на половината от образованието си там. Междувременно успях да намеря международна компания, в която работя почасово като SEO асистент и практикувам научената теория.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Научих за "Идеалният кандидат" чрез директно търсене в търсачката на Google. Като бъдещ маркетолог ми направи впечатление , че платформата е в първите класации, което означава много добра оптимизация на уебсайта. След посещението на сайта останах много очарована, че и в България има такъв тип програми. Впечатлих се от това, че много големи компании участват и предлагат невероятна възможност на млади и талантливи кадри да развият потенциала си, докосвайки се до големи бизнеси и техните екипи, и начина им на работа.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

В Дания въпросът със стажовете е малко по-различен, тъй като те са точно определени периоди, в които студентът трябва да намери компания, в която да кандидатства. В повечето случай е в последния семестър, целта е студентът да има възможност след изкарана практика, директно да започне работа в компанията. Стажът се води един семестър и след като приключи, се полагат два изпита. В първия университет бях на стаж за период от 3 месеца като мениджър асистент в италиански ресторант, там отговарях за организацията на екипа и маркетинговия отдел.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Като студент, изпадал в тази ситуация два пъти мога да кажа, че за мен проблемите са доста. Главният въпрос е "къде да търся". При избора на компания се появяват опасенията дали тя е подходяща за развитието на бъдещия стажант и възможна ли е евентуална реализация. Според мен най-трудното е намирането на компания, която да покрива изискванията и условията. Сблъсъкът с реалния живот и въпросите "готов ли съм за тази крачка, " "ще се справя ли", притесняват много младите, тъй като трябва да се излезе от зоната на комфорт и да се продължи смело напред. За жалост това се случва, защото в университетите не те подготвят много за реалния живот и предстоящите казуси. Поради тази причина колкото по-рано се премине тази крачка към стажа, толкова по-добре, защото се натрупва опит, който е много важен за прогреса.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представяш идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

За мен идеалният стаж е когато наистина компанията те вкара в процеса на работа и се усетиш техен колега. Задължително трябва да има опитен служител, който да обучава и наставлява стажанта. Желателно е да се даде възможност за работа по важни задачи и решаване на казуси, използвайки наученото и вкарване на стратегии, с цел достигане на ритъм, за да може стажанта да добие правилна представа как протича работния процес.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Много е важно цялата необходима информация да бъде представена. Желателно е да бъдат изписани условията на компанията и изискванията към студента. Да бъдат добавени възможните периоди, ако има такива, под каква форма ще бъде проведен стажът, онлайн или присъствено и има ли възможност за гъвкаво работно време или не. За да може процесът да бъде бърз и гладък, е важно стажантът да бъде запознат с цялата информация, включително дали работата на младия кандидат ще бъде заплатенa и колко.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата са много важни, защото освен, че се придобиват трудови навици и поемане на отговорност, а също така вкарване в полезна рутина и разпределяне на бюджета. Влизането в реалния живот и съчетаването на всички ангажименти е особено трудно в началото, но с упоритост, целеустременост и амбициозност следва бързо изкачване по стълбичката към успеха.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

За съжаление не смятам, че университетът успява да подготви младите за реалния живот. Сухата материя, която се изучава е важна, но не мисля, че процеса е правилен, именно заради това се провеждат тези стажове, които да успеят да подготвят кандидатите за реалните ситуации, в които ще попадат, за да може прехода да бъде плавен и ползотворен.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

За мен лично семейството е много важно за постигането на всякакви успехи. Силната връзка, която съм изградила с моето, ме мотивира да бъда това, което съм сега и да продължавам да се боря и да стъпвам смело напред. Те са хората, които ме амбицират все повече да се справям с всякакви предизвикателства.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Организацията е много важна за съчетаването на работата и удоволствието. Приятелите влияят много на това какъв човек си и как ще се развиеш професионално. Именно заради това съм се обградила с амбициозни, млади и целеустремени хора около себе си. Успявам да разгранича личния живот от професионалния, защото приятелите ми работят по техни проекти и заедно се надграждаме.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Като студентка от няколко години в чужбина осъзнавам как желанието ми да се прибера в Родината си, се засилва все повече. Заради това се ориентирах да търся стаж в България, за да успея да прогресирам и да натрупам нужния опит. Бих желала да се установя в родната си държава, защото вярвам, че има потенциал и ще намеря прозвището си там.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих посъветвала всички млади хора да се фокусират върху това да намерят своето прозвище. Обкръжението е много важно и именно заради това съветвам то да бъде от разумни, интелигентни и борещи се към успеха хора. Всяко начало носи своите страхове и трудности, но в такива периоди трябва да бъдат упорити и да вярват в себе си, че могат да постигнат всичко.