"Смятам, че "инфлуенсър" би могла да е основна професия, но не смятам че в България все още имаме достатъчните познания да я наричаме такава. За жалост все още, понякога е средство за подигравки, но съм оптимист, че скоро все повече хора ще бъдат осведомени, че това също е труд, както и огромна отговорност за нас като създатели на съдържание", открито споделя Ния Йорданова пред Бисер Кунчев и продължава:

"Единствено хората, които са ти гласували доверие, следвайки те, могат да те вдъхновяват и насочват да продължаваш да се развиваш."

Коя е тя?

Казвам се Ния Йорданова и съм родена преди точно 29 години в подножието на планина Пирин, в курортното градчe Банско. Била съм много малка, когато родителите ми са решили да се преместим в София. Там и израснах и завърших немска гимназия. След като завърших, реших да замина за сезонна работа на морето, където за два сезона работата ми "на шега" се превърна в основна моя професия. Работих в сферата на туризма доста години като барман, сервитьор, управител и супервайзър, докато животът не ми поднесе най-сериозната работа, а именно -родител. Майка съм на две прекрасни момчета на 7 и 3 години. Така от планината, през столицата се озовах на морето и към настоящия момент със семейството ми живеем в Бургас.

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

Покрай майчинството и рязката смяна от натоварения ми график, до това да прекарвам повече време вкъщи, започнах да развивам своя Инстаграм профил. Всъщност имам такъв от 10 години и за мен винаги е бил е предпочитана социална мрежа, тъй като дава повече свобода на избор това какво и кого да следваш, от какво се интересуваш и общо взето можеш да се ограничиш до това, което те вълнува, без да те залива с непотребна за теб информация. С течение на времето различни брандове ми предложиха колаборации и така разбрах, че това е нещо, към което имам интерес и професионално.

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Смятам, че "инфлуенсър" би могла да е основна професия, но не смятам че в България все още имаме достатъчните познания да я наричаме такава. За жалост все още, понякога е средство за подигравки, но съм оптимист, че скоро все повече хора ще бъдат осведомени, че това също е труд, както и огромна отговорност за нас като създатели на съдържание, което да е креативно, смислено и полезно. Именно това основно правило според мен е водещо, за да си успешен инфлуенсър. Отдавна всички знаем, че цифрите под форма на лайкове и последователи са просто цифри.

Ния Йорданова

Снимка: Личен архив

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Не бих могла да цитирам конкретни имена, но това, което привлича моето внимание като потребител и с което самата аз целя да докосна моята аудитория е искреността. Мисля, че няма по-печеливша стратегия от тази да получаваш и казваш истината. Заблудата, която дават социалните мрежи, че всички живеем един розов и изцяло позитивен живот е голяма и когато видя, че се говори за проблеми, с които много от нас се сблъскват, всеки ден чувствам надежда.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Разбира се, че е огромно щастие, когато видиш, че хората те следват и се интересуват от теб. Но както казах, не бива да забравяме, че цифрата на последователите са просто цифра. Нашето задължение е да се отблагодарим на тези хора, като задържим вниманието им, поднасяйки им полезна и важна информация. Както и разбира се, да бъдем и полезни и коректни с брандовете, които ни доверяват бизнеса си. Това е моята главна цел.

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата?

Аз лично мога да гарантирам за продукт, ако самата аз съм доволна от него, а за да се случи това той трябва да е качествен и полезен, което си е цялостна заслуга и отговорност на бранда. Така че, според мен това е абсолютно равностойно.

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Да, би могла да е основна професия и има много примери и личности за това. Лично аз, обаче не бих се ограничила в една основна професия и според мен е чудесно, когато вървят заедно.

Снимка: Видин Стоянов

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Моята рецепта за успех в тази сфера, както казах е в това да си максимално искрен с аудиторията си. Да общуваш и комуникираш с нея, да вървите заедно този път и да бъдете полезни един на друг. Защото единствено хората, които са ти гласували доверие, следвайки те, могат да те вдъхновяват и насочват да продължаваш да се развиваш в това.

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

Моят акаунт е насочен основно към здраве, козметична грижа и красота, но бих се радвала да го разширя, чрез повече колаборации на теми майчинство и животни. Тъй като децата и моите домашни любимци са най-важната част от моят живот, бих се радвала да работя с брандове насочени към тях.

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо?

Не бих рекламирала продукти, в чиято полза лично не съм се убедила. Не мисля, че да предлагаш нещо, просто заради рекламата без да знаеш качествата му е справедливо спрямо аудиторията ти.

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Последните десет години от живота ми изминаха толкова бързо и динамично в крайно различна посока, от тази за която съм си мислела, че изобщо нямам смелост да правя прогнози за следващите десет. Надявам се, разбира се десетократно по-успешна и реализирана.

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

Както споменах, аз съм горда банскалийка и определено бих препоръчала ски-туризма у нас. Имаме такъв на световно ниво и се радвам, че мога да бъда част от него. Смятам, че Банско е повод за гордост в българския туризъм.

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Ще се радвам на всеки нов контакт и обмяна на житейски и професионален опит, като най-важното за мен е да бъдем честни един с друг, за да можем да си бъдем полезни!