"Казвам се Мартина Сергиева и съм на 25 години от град София. Сбъднах мечтата си да стана професионална балерина, а това никак не е лесна задача. Сега имам щастието да работя в най-престижната институция, в която можеш да се занимаваш с класически балет в България - Софийска опера и балет. Балетът ме научи на много неща: даде ми дисциплина, показа ми как да си гоня целите и добих ценен опит в това как да организирам времето си. През 2014 година спечелих стипендия за лятна специализация в Pacific Northwest Ballet School Сиатъл, Америка и прекарах там близо 2 месеца, трупайки опит и опознавайки един различен свят. Завърших и "Журналистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски", а след това станах и магистър по "Връзки с обществеността" отново в Софийски университет. Винаги съм обичала да уча, така че не се ограничих дотук и завърших и дигитален маркетинг в SoftUni", открито споделя Мартина Сергиева пред Бисер Кунчев и продължава:

"Желанието ми да бъда инфлуенсър, беше напълно обмислено решение и още със създаването на профила си, знаех защо го правя. И двете ми дипломни работи бяха свързани с изследване на темата инфлуенсърство и там чрез много проучвания, проведени анкети и интервюта с инфлуенсъри, брандове и маркетингови агенции стигнах до някои заключения. Смятам, че инфлуенсърът трябва да успее да изгради връзка с аудиторията си и тя да го приема по-скоро като приятел, тогава би била склонна дори да му прости някоя грешка в бъдеще. Но, разбира се, е нужно постоянство, ангажираност и да носиш някаква полза на хората."

Коя е тя?

Казвам се Мартина Сергиева и съм на 25 години от град София. Когато бях малка, мечтата на всяко момиченце бе да стане класическа балерина. Това е лесно обяснимо, защото всички са привлечени от красотата на това изкуство, а пък за едно дете мисълта, че може да бъде принцеса, е много съблазнителна. Е, за мен не беше, по-скоро исках да стана модел или лекар, или поне така си мислех до един момент. Нали знаете, съдбата има други планове и така ме завъртя, че сега съм професионална класическа балерина. От друга страна, мечтата на сегашните момиченца е да станат инфлуенсъри, така че може да се каже, че съм сбъднатата мечта на две поколения деца. :D

За да станеш професионална балерина, е нужно да завършиш специално училище - Национално училище за танцово изкуство. В него се влиза много трудно, когато аз кандидатствах от около 100 деца приеха само 14, но отсявката не спира дотук, защото всяка година има изпит, с който се решава дали ще продължиш в следващия клас. Но дори завършвайки го, нямаш гаранция, че ще се реализираш като балерина, защото театрите, в които можеш да се занимаваш с това в България, са много малко. Аз имам щастието да работя в най-престижната институция, в която можеш да се занимаваш с класически балет в България - Софийска опера и балет. Балетът ме научи на много неща: даде ми дисциплина, показа ми как да си гоня целите и добих ценен опит в това как да организирам времето си. През 2014 година спечелих стипендия за лятна специализация в Pacific Northwest Ballet School Сиатъл, Америка и прекарах там близо 2 месеца, трупайки опит и опознавайки един различен свят. Завършвайки средното си образования, знаех, че искам да съм балерина, защото все пак бях отдала 10 години от живота си на тази мечта и, както разбрахте, успях да я сбъдна. Но също така знаех, че искам да имам резервен вариант, защото балетната кариера е несигурна.

Затова избрах сфера, в която отново да има изява (все пак съм свикнала да излизам на сцена и да бъда гледана от много хора) за висше образование. Завърших "Журналистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски", а след това станах и магистър по "Връзки с обществеността" отново в Софийски университет. Винаги съм обичала да уча, така че не се ограничих дотук и завърших и дигитален маркетинг в SoftUni, като тази моя стъпка беше предприета, заради страстта ми към Instagram и желанието ми да се развивам там. Към момента владея английски език, но имам желание да науча и други, защото съм запален пътешественик и това би ми помогнало да опознавам още по-добре културата на държавите, които посещавам.

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

При мен това беше напълно обмислено решение и още със създаването на профила си, знаех защо го правя. Тази идея се въртя няколко години в главата ми, премисляйки какво искам да споделям, какво имам да кажа и да покажа на тези хора, които ще ми гласуват своето доверие. Няма да скрия, че в този период събирах и смелост да осъществя тази стъпка, както и трупах нужните знания, защото исках да съм наясно как се случват нещата. Странното е, че дълги години нямах профил в Instagram и когато настъпи началото на пандемията, си казах: "сега е моментът да действам", защото най-после имах нужното свободно време. Винаги съм обичала да се снимам и да пиша и прецених, че социалните мрежи са точното място да съчетая тези две мои увлечения. С времето разбрах, че ми носи и огромно удоволствие да измислям цялостна концепция за постове (от това да избера как ще съм облечена, как ще позирам, къде ще се направят снимките, как точно да бъдат заснети, какви кадри са ми нужни за видеата и след това как ще ги монтирам, до това какви маркетингови стратегии да използвам). Това е един процес, в който, с ръка на сърцето, мога да кажа, че аз горя. Също така, тази моя стъпка ме изкара от зоната ми на комфорт, което, както знаем, е нещо много хубаво и нужно, за да се развиваме. Това е сфера, в която нещата се променят много бързо и трябва също толкова бързо да се адаптираш и да придобиваш нужните умения, за да си в крак с времето. След стартирането на моя Instagram реших, че искам да имам и мое собствено кътче, в онлайн пространството, защото дори да не го осъзнаваме, профилите в социалните мрежи не са наши и нямаме контрол какво ще се случи с тях. Така се появи моят блог - My Beautiful Seeing, в който качвах главно ревюта на продукти, но вече съм замислила други неща за него.

Снимка: Дмитрий Александров за ph.portraitm

За съжаление, към момента той е в застой, тъй като 24 часа в денонощието не са ми достатъчни, но вярвам, че и неговото време ще дойде. Защото списването на блог ми носи голямо удоволствие, тъй като обожавам да се изразявам под писмена форма. Ако не сте забелязали, аз съм човек с много интереси. Когато се появи TikTok, реших, че ще качвам съдържание и там, но исках да не са безсмислени трендове, а нещо, което да даде стойност на аудиторията ми и да бъда максимално полезна. Така се роди и профилът ми за домашни тренировки @martinasergieva_workout. Цял живот движението е било част от мен и изпитах нужда да помогна на повече хора да тренират, когато пожелаят и където могат и то безплатно. След това прецених, че тази кратка форма не ми е достатъчна и започнах да правя видеа за YouTube с цели тренировки. Към момента и този проект си чака времето, защото си надцених физическите възможности. И ако си мислите, че ще спра дотук сериозно грешите, имам още много амбиции и малко по-надолу ще разберете за една от тях. Много ме мотивира обратната връзка, която получавам, както и вътрешният плам и фактът, че обичам това, което правя и се чувствам полезна, извършвайки го. Сега като се замисля, съм била инфлуенсър още преди тази дума да се появи и то в реалния свят, защото винаги съм успявала да вдъхновявам останалите, а и близките и приятелите ми често са се допитвали до моето мнение относно продукти, процедури, дестинации и всякакви такива неща. Така че приключението ми в онлайн света и по-конкретно в социалните мрежи е логично продължение, което дава мащабност на тези мои качества.

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

И двете ми дипломни работи бяха свързани с изследване на темата инфлуенсърство и там чрез много проучвания, проведени анкети и интервюта с инфлуенсъри, брандове и маркетингови агенции стигнах до някои заключения. Важно е да се уточни, че в повечето случаи, има съществена разлика между традиционните знаменитости и новите онлайн знаменитости - инфлуенсъри и то главно в това как ги възприема тяхната публика. Вторите упражняват по-голямо влияние върху аудиторията си и се радват на по-голямо доверие от нейна страна, което е предпоставка брандовете да предпочитат да работят с тях. Инфлуенсърите трябва да бъдат близки до своите последователи и колкото и банално да звучи, трябва да бъдат себе си. Защото фалшът си личи и рано или късно няма да може да бъде поддържан. Оттук нататък са нужни много качества и умения, за да бъде успешен един инфлуенсър, защото това е работа, в която сам си си шеф и трябва да разбираш от страшно много сфери, за да я вършиш качествено. Разбира се, най-основното е да си наясно с платформите и техниката, които използваш, и да имаш познания и умения в копирайтинг, фотография, видеообработка и маркетинг. Като лични качества, които биха били полезни, според мен са комуникативност, проактивност, харизма и постоянство. Инфлуенсърството е професия, дори и при нас все още да не се счита от повечето хора за такава. Но все пак има много примери за хора, които правят това от години и изкарват прехраната си с чрез тази си дейност, така че да това си е работа и не трябва да бъде подценявана.

Снимка: Личен архив

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Харесвам инфлуенсъри, които се отличават с нещо и веднага успяват да ти грабнат вниманието. Такива, които знаят какво правят, изградили са личен бранд около името си и не са ходеща реклама. Такива, за които качеството е важно и си личи, че влагат сърце и душа в това, което правят. И най-важното да не го правят само за популярност и облаги, а за да дадат нещо на хората, да бъдат полезни и да ги вдъхновят, в което се крие целият смисъл.

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Когато аз започнах да се развивам в социалните мрежи, трупането на последователи вече беше станало много трудно. Това е причината към момента да върви бавно, но пък вярвам, че при мен идват правилните хора и изграждаме общество от съмишленици. Както споменах, постоянно ходя на обучения и се старая да надграждам това, което правя. Споделям това за първи път - следващата ми цел е да превзема YouTube пространството, като не преставам да развивам и останалите си социални мрежи. Винаги съм мечтала да имам личен YouTube канал, в който мога да покажа повече от себе си и да създам по-близка връзка с аудиторията си и мисля, че този момент настъпи. Една от основните ми мисии в него ще е да покажа скритите красоти на България, защото имаме безброй невероятни природни забележителности, които остават пренебрегнати. Освен това ще разказвам истории за балетната си кариера, а нищо чудно да покажа някои неща, които остават скрити зад кулисите. Има още много теми и то все интересни, за които ще говоря, но нека останат изненада. Мога само да загатна, че вече работя по първите видеа и стартирането му ще е съвсем скоро.

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата?

Процесът е взаимен, което според мен е най-добрият възможен вариант. Аз не бих рекламирала продукт, в чиито качества не съм се уверила, но съответно моята препоръка е довела до неговото закупуване.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Изцяло зависи от инфлуенсъра и от това дали иска да се посвети на това свое занимание и да го превърне в професия. Или предпочита да има друга основна професия, а инфлуенсърството да остане по-скоро хоби, носещо допълнителни дивиденти. Аз съм пример, че инфлуенсърството има как да се съвмести, както с друга работа, така и с учение, но разбира се нещата се случват по-бавно и трудно. Така че не изключвам варианта, в даден момент, това мое хоби да се превърне в основна моя професия.

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Като един ПР специалист, знам различни стратегии за поддържане на популярност и имидж, но не смятам, че са подходящи, когато стане дума за инфлуенсър. Тук са нужни по-чисти взаимоотношения. Смятам, че инфлуенсърът трябва да успее да изгради връзка с аудиторията си и тя да го приема по-скоро като приятел, тогава би била склонна дори да му прости някоя грешка в бъдеще. Но, разбира се, е нужно постоянство, ангажираност и да носиш някаква полза на хората.

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

Мечта ми е да работя с някоя туристическа агенция и да рекламирам различни дестинации.

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо?

Разбира се, не бих рекламира неща, които са опасни или застрашават живота на потребителя и такива, които самата аз не харесвам и не бих използвала.

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Виждам се щастлива, удовлетворена и постигнала мечтите си, но с нови на тяхно място. Все още в социалните мрежи, изграждайки империя около своето име (ще чувате често за мен :D)

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

Ела, да ти покажа Рая на Земята! Виж единствената европейска държава, която гордо носи своето име още от основаването си. Чуй музиката ни, която се рее дори в космоса, и наброява над 70 000 традиционни български народни песни. Виж най-старото златно съкровище в света. Наслади се на народните ни танци и шевиците ни. Ние сме топли хора ще те приемем, ще те нагостим, а от традиционната ни кухня няма как да не си оближеш пръстите. Ще ти разкажа и за българската армия, която е единствената сила, която никога не е губила знамето си в битка. За всички изобретения, на които се радваш, а те са дошли оттук. България - там, където планините се оглеждат в морето, а неземни красоти те чакат на всеки ъгъл. Най-старата европейска държава, съхранила своята история и запазила своите традиции. Тук може да откриеш, както модерния свят в големите градове, така и духа на миналото в малките села. Ела и провери, ще се влюбиш, обещавам ти!

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Нека ти покажа света по най-красивия начин - така, както аз го виждам!

Вижте всички гости в рубриката до момента тук!