Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Идеалният стаж започва от добрия ръководител, който е готов да каже и покаже всичко без значение нивото на кандидатстващия, да го потопи в работната обстановка и среда. Трябва да се опознае спецификата на работа и при възможност да се "откраднат тънкостите" в областта", споделя Илиана Криворова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Илиана Криворова, на 23 години от град Пловдив. Уча Медицина в МУ-Пловдив и тази година ще съм 5-ти курс.

Откъде научи за платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За програмата научих от реклама в социалните мрежи. Заинтригуваме това, че е нещо ново и различно, и въпреки че няма много неща пряко свързани с медицината реших да се пробвам.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Когато мисли, че е готов да надгради теоретичните си знания или да води паралелно теория и практика. Но по-конкретно по времето на 2ри или след 2ри курс . Провеждала съм задължителните стажове от университета в УМБАЛ " Свети Георги".

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Намирането на подходящ ръководител на стажа, първоначално извършваните дейности и липсата на платени стажове при студентите, които са на самоиздръжка.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж започва от добрия ръководител, който е готов да каже и покаже всичко без значение нивото на кандидатстващия, да го потопи в работната обстановка и среда. Трябва да се опознае спецификата на работа и при възможност да се "откраднат тънкостите" в областта.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Бих представила реалните условия по начин който да впечатли конкретния кандидат, както и да подчертая бонусите (ако има такива) и предимства, които ще получи във въпросната фирма.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки са с изключителна важност, защото от тях зависи полагането на стабилни основи за процеса и алгоритъма на работа. Ако се изградят правилно не мисля, че ще имаме проблем след това с изграждането на успешна кариера.

Снимка: Личен архив

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Дават е силна дума. Ако знаеш как да си го "поискаш", ще получиш необходимата подготовка. Но няма нищо дадено на готово. Аз уча медицина и практиката е доста застъпена.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Всеки успех трябва да е споделен. Всеки се нуждае от подкрепа затова и семейството е от голяма важност.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Заобиколен от амбициозни хора, търсещи поле за изява и развитие в повечето случаи е благоприятно и за нашето личностно развитие. С правилно разпределение на времето човек може да съчетава личностно развитие, обучение и социален живот.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Засега в България.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Шансът помага на подготвените. Постарайте се да сте достатъчно подготвени преди да предявите претенции!

Снимка: Личен архив