Пандемията от коронавирусa ще увеличи разликата в бедността между жените и мъжете, като до следващата година ще тласне още 47 милиона жени и момичета към беден живот и ще заличи напредъка, постигнат през последните десетилетия. За това предупреди днес ООН, цитирана от Ройтерс и БТА.

В световен мащаб повече жени, отколкото мъже, ще са обеднели от икономическите последици и огромните загуби на работни места заради Ковид-19. Най-засегнати са работниците в сенчестата икономика в Африка на юг от Сахара и Латинска Америка, сочат новите оценки на ООН.

По време на пандемията жените са губели работата си с по-бърз темп от мъжете заради заетостта си предимно в сектори като търговия на дребно, ресторантьорство и хотелиерство - най-тежко ударените от карантинните мерки.

Повече жени работят и в неформалната икономика като домашни помощници например. По данни на Международната организация за труда към юни тази година около 70 на сто от този вид работници по света са загубили работата си.

Като цяло до догодина пандемията ще е тласнала в крайна бедност още 96 милиона души, от които близо половината жени и момичета, според изчисленията на ООН.

Това ще увеличи до 435 милиона броя на жените и момичетата, живеещи в крайна бедност - с 1,90 долара или по-малко на ден. Не се очаква цифрата да се върне на предпандемичните си равнища до 2030 година.