Преди година и половина Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Изберете професия, която ви харесва и не се отчайвате, ако се окаже, че не е подходяща за вас. Понякога да открием призванието си, отнема време. Всеки опит е важен и именно това е начинът да разберем с какво наистина искаме да се занимаваме, както и с какво бихме и не бихме направили компромис", споделя пред Бисер Кунчев първият гост в рубриката Неда Малахфджи.

Коя е тя?

Казвам се Неда Малахфджи, на 23 години, родена съм и живея в София. Уча журналистика в Нов български университет и съм част от HR екипа на компания Entain. Старая се да оползотворявам свободното си време като го прекарвам с най-близките си. Обичам да пътувам, по-често из Европа, но ми се иска да посетя и по-далечни места.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Моята позиция в компанията е отговорна за подбора на нови таланти, както и за растежа и развитието на настоящите служители. Работата е изключително интересна не само защото ежедневно ме среща с нови хора от различни националности, но и защото ми дава свободата да търся подходящи специалисти отвъд рамките на нашата страна. Благодарение на професионалните социални мрежи ограниченията са минимални и успешно наемаме хора в други държави, в които компанията оперира. През по - голямата част от времето ние сме в комуникация с кандидати, настоящи служители и мениджъри на отделите, които подпомагаме, като използваме разнообразни канали за общуване.

Потокът от информация, който поемаме ежедневно, трябва да бъде структуриран, като затова организационните умения са много важни. Започвам деня си с план за действие, който следвам, за да избегна пропуски, които в противен случай лесно се допускат. Често се налага да търсим алтернативни подходи при намерането на подходящи кадри, тъй като пазарът у нас е силно конкурентен. Друго качество, което смятам за необходимо, е работата в екип. Ние силно разчитаме на препоръките от нашите колеги, тъй като те помагат за създаването на приятелска среда на работното място.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

В нашата компания не се стремим да търсим определен профил, който да притежава дадени качества, а напротив - ценим различното у хората, именно тяхната индивидуалност, това, което ги прави уникални. Не обръщаме внимание на стереотипи и предразсъдъци и се стараем да даваме шанс за изява на възможно най - много хора (към днешна дата в компанията работят повече от 24 000 души).

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Всички изброени във въпроса са важно за формирането на таланта и е трудно да ги подредим по значимост, но аз бих добавила още и самоусъвършенстването, усилията, които всеки трябва да полага ежедневно, за да подобри умениата си или да придобие нови такива. Често това се случва и в процес на работа, като повечето компании предоставят обучения на новостартиращите или стажантски програми. Аз самата успях да развия меките си умения сред като започнах работа, свързана с обслужването на клиенти. Обучението по "soft skills" беше включено в работната програма и смятам, че беше добра основа за начало на кариера.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Първото впечатление, което създаваме по време на интервю, е много често решаващо за наемането ни в компанията. Важно е да се представим в най - добрата си светлина като се подготвим с информация за компанията и се съобразим с дрескода. Успешните кандидати не винаги са най силните технически, а тези, които проявяват мотивация и желание да се развиват.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

В ролята си на интервюиращ се стремя да създам рамка на разговора, без да следвам строг план. Съществуват въпроси, чиито отговори са ключови, както и информация, която е необходимо да бъде пояснена на кандидатите, за да се избегнат недоразумения. През останалото време посоката на диалога се определя на момента, в зависимост от отговорите на кандидата.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Достатъчно е не повече от месец или два, за да разберем дали сме направили правилният избор. Обикновено това става ясно по време на периода на обучение или малко след това, когато служителят започне да работи самостоятелно. Разбира се, допускат се и грешки, но това се случва сравнително рядко.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Иска ми да се кажа, че в очакванията на кандидатите преобладават възможностите за развитие, но ми се струва, че по - често възнаграждението определя мотивацията.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

По мое наблюдение българските университети имат също толкова добри специалности, колкото и чуждестранните. От студентите зависи да учат съвестно и да се упражняват като стажанти, за да получат пълноценна подготовка. На българския пазар оперират много толерантни компании, които отделят време за трейнинг на новите си служители, за да се справят още по добре практически, когато започнат да работят самостоятелно.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Изберете професия, която ви харесва и не се отчайвате, ако се окаже, че не е подходяща за вас. Понякога да открием призванието си, отнема време. Всеки опит е важен и именно това е начинът да разберем с какво наистина искаме да се занимаваме, както и с какво бихме и не бихме направили компромис.