Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Добре се отразява, ако в приятелския си кръг имаме хора със сходни кариерни цели, мотивация и виждания. Смятам, че кариерата може да върви ръка за ръка с личния живот и не е нужно нито едно от двете да страда, и да се ограничава", споделя Даниела Димитрова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е тя?

Казвам се Даниела Димитрова на 20 години, родом от град Сливен, но в момента живея и уча в Пловдив. Студентка, втора година в Пловдивски университет. Изучавам хибридната специалност химия с маркетинг, а отделно също така се обучавам в SoftUni Digital, като до момента съм минала Fundamentals ниво, по настоящем карам курс за Performance marketing.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Научих за "Идеалният кандидат" от рекламите в социални мрежи. До момента не съм срещала подобен вид организация и ми се стори интересно и практично.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

В момента ще провеждам практика от МОН, но до момента не съм мислила за стажове, понеже първата година за студентите поставя фундамент, повечето студенти все още не са вникнали в специалността си. Според мен по всяко време след първата година би било добре да се запише стаж или практика.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

По мое мнение е трудно да се намери стаж даващ добри знания, който също така да може да се съчетава със странични задължения и занимания.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Да бъда внедрена в актуална и добре работеща система, да ми бъдат добре обяснени нужните знания, както и да има разбиране и добро отношение.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Надявам се да разбирам правилно този въпрос