Преди година и половина, dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"За да бъдеш успешен Talent Acquisition Specialist е необходимо да проявяваш проактивност, да познаваш добре пазара, своите конкуренти, търсените роли и salary range, за да консултираме правилно както кандидатите, така и клиентите, с които работим. Като консултанти нашата цел е да съдействаме на двете страни по време на процеса до успешното му приключване, а и след това", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Милена Янева.

Коя е тя?

Здравейте, казвам се Милена Янева, на 23 години от Царево. Завършила съм балакавър Индустриален мениджмънт в Технически университет - София. В момента работя в компания Upskill и паралелно уча магистър специалност Управление на проекти, отново в Технически усниверситет - София. Upskill е едно специално място, което ми помогна да се потопя в динамичния свят на човешките ресурси. Стартирах в компанията на стажантска позиция и за по-малко от година ме повишиха два пъти, за което съм изключително благодарна.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

От година и половина работя в Upskill - агенция за подбор на персонал на позиция Senior IT Talent Acquisition Specialist. Компанията оперира от 2014 година на пазара, като към момента сме 12 специалисти по подбор, разпределени в два екипа. Основни дейности на компанията са подбор, консултиране, лизинг на персонал и временна заетост. Част от основните аспекти в работния ден на един Talent Acquisition Specialist са избор на правилната стратегия на подбор в зависимост от профила, създаването на обяви и job description-и, проактивно търсене на специалисти, провеждане на интервюта, консултиране на кандидати и клиенти или иначе казано организиране на целия процес от намирането на перфектния профил до неговото назначаване.

За да бъдеш успешен Talent Acquisition Specialist е необходимо да проявяваш проактивност, да познаваш добре пазара, своите конкуренти, търсените роли и salary range, за да консултираме правилно както кандидатите, така и клиентите, с които работим. Като консултанти нашата цел е да съдействаме на двете страни по време на процеса до успешното му приключване, а и след това.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Въпросът за "идеалния" кандидат винаги е много актуален, но според мен всеки кандидат може да бъде идеален за конкретна позиция в конкретен момент от професионалното си развитие. В най- общия случай можем да кажем, че така наречения идеален кандидат трябва да притежава сходен опит с търсения от страна на клиента, мотивация, желание за развитие и да допринесе на екипа със своите знания и умения натрупани през годините. Неразделна част от неговия профил трябва да бъдат комуникативните умения и желание за отборна игра, за да може да постига всички цели съвместно с екипа и компанията. Но на първо място бих поставила мотивацията за развитие!

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Много фактори са важни за изграждането на един талант - определено семейството, образованието, желанието за развитие и начина на мислене са едни от основните. Много е важна подкрепата и насърчаването от родителите, докато сме в семейна среда, за да започне един човек да мисли за бъдеще и реализация. Голяма част от хората откриват своята страст по време на обучителния си период и той също е неизменна част от процеса. Израстването променя мирогледа на всеки един човек. Тогава започва и желанието за развитие, което ще се отблагодари за положения труд в предходните етапи. Меките умения също присъстват в изграждането на един талант. Комуникативните умения, емпатия, отборна игра, лоялност, вземането на решения на база конкретни данни, творческо мислене и много други благоприятстват за изграждането на един ценен служител. Но още веднъж искам да повторя, че на първо място бих поставила мотивацията за развитие! Един млад човек трябва да има желанието да потърси нещо, за да го намери!

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Опитът до момента ми показва, че първото впечатление почти никога не ме подвежда. В кратък телефонен/видео разговор мога да разбера, дали кандидатът е мотивиран, амбициозен и заинтересован към промяната, която му предлагам. Моята работа до голяма степен се уповава на първото впечатление, тъй като за доста кратко време трябва да извадя наяве най-добрите страни на всеки кандидат.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

По време на комуникация с кандидати няма как да следваш строго установен протокол, тъй като всеки човек е различен и се налага да подхождам гъвкаво. Както в ежедневието, така и по време на работа се сблъсквам с интроверти и екстраверти и се налага да се приспособиш към обстоятелствата. Когато работиш с хора няма правилен или грешен подход за комуникация.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Практиката ми показва, че дори и в кратък разговор можеш да откриеш, дали избора е бил правилен или грешен. Начинът, по който кандидатът отговаря на всеки въпрос и съответно набора от въпроси от негова страна са ключови за избора. Разбира се, че допускам грешки, все пак е човешко... Старая се в практиката да не допускам непоправими грешки. Важното е човек да бъде позитивен и да търси разрешаването на всеки професионален казус, с който се сблъсква. Допълнителен фактор, който минимизира възможността за грешки в работата ни е обстоятелството, че моята роля е да бъда свързващото звено и да срещна кандидат и работодател, а те сами вземат крайното решение дали са един за друг.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Младите таланти днес се стараят да подбират подходящи и добре заплатени позиции с възможност за развитие. На база опита ми, наблюдавам, че добрите условия за развитие и доброто възнаграждение вървят ръка за ръка. Доста често ставаме свидетели и на канидати, които търсят само печалба и прескачат между различните компании, състезаващи се коя по-голяма сума би предложила. Това рядко е печеливша стратегия и по-скоро е отрицателна предпоставка за развитието на един професионалист! Особено чуждестранните ми клиенти са доста склонни директно да откажат среща с подобен кандидат, след като прегледат автобиографията му и видят, че често сменя работата си. Разбира се не са изчезващ вид и кандидати, които търсят развитие, интересни проекти и технологии пред високото начално възнаграждение.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Аз съвсем скоро завърших бакалавър, а сега ми предстои да се преборя и с магистъра, така че този въпрос при мен е актуален. Университетите в България имат остарели методи за преподаване и подготовка на студентите и доста често, когато завършат университета студентите си задават няколко основни въпроса: "А сега какво да правя? Какво да работя? Как да си намеря работа?". Имам познати и приятели, които учат в чужбина и споделят, че обучението е на високо ниво, преподавателите прилагат иновативни методи за преподаване на материала, практически задачи и осигуряване на стажове за кариерно развитие. Така че, българските университети трябва да наваксат и да търсят мост към реалната икономика и нейните нужди!

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Следвайте сърцето си, изберете това, което би ви накарало да се чувствате щастливи и удовлетворени. Не бъдете предпазливи, опитвайте и дерзайте, покажете мотивация и желание за развитие, за да могат да се отворят безброй врати пред вас. Ако имате мотивация, стараете се да намирате решения и да подобрявате нещата в работата си, развитието, по-високите позиции и високата заплата със сигурност ще дойдат като логично следствие!