Преди година и половина, Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Гъвкавостта и приспособимостта към различни условия е важно качество, което търсим в хората. Кандидат притежаващ емпатия и умения да изслушва отсрещната страна, да звучи убедителен, да умее да презентира и да вкарва творчество в работата си, е точно нашият човек", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Нина Христова.

Коя е тя?

Здравейте. Казвам се Нина Христова, на 38 г., от гр. София. Завършила съм Социална педагогика и психология в СУ "Св. Климент Охридски" и Финанси в ЮЗУ "Неофит Рилски". С човешки ресурси се занимавам от 2017 г. и се определям като щастлив човек, защото тази професия ми носи голямо удовлетворение. От средата на 2019 г. работя в агенция за подбор на персонал Тренквалдер - австрийска компания, която вече над 15 години развива дейност на българския пазар.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

В агенцията започнах като "Специалист подбор на персонал", а отскоро съм "Ръководител на екип" от 9 човека. Имам удоволствието и привилегията да работя с хора, които горят от любопитство и желание да учат и да се развиват в тази сфера. Всеки един от колегите ми притежава огромен потенциал в различно направление от човешките ресурси. Моите отговорности са свързани с постоянна комуникация с тях с цел развитие на потенциала им там, където се чувстват най-силни. Разбира се, работата налага да шлифоваме и слабите си страни, но затова сме екип - различни хора, с различни таланти, които да се допълват взаимно.

Качествата, които най-много ценя в един служител са дисциплината и емоционалната интелигентност. Без тях няма как ежедневната комуникация с кандидати и клиенти да бъде пълноценна и ефективна.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Няма идеални кандидати, няма идеални хора. Всеки човек притежава качества, умения и знания, които са безценни за работата му. Както и обратното - винаги има върху какво да се работи. В нашата компания търсим харизматични, енергични, активни и комуникативни хора, които имат лична мотивация да се занимват с тази професия. Гъвкавостта и приспособимостта към различни условия е важно качество, което търсим в хората. Кандидат притежаващ емпатия и умения да изслушва отсрещната страна, да звучи убедителен, да умее да презентира и да вкарва творчество в работата си, е точно нашият човек.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Харесвам иноваторите, защото мислят извън определената рамка. Без тях светът не би могъл да се движи напред. А в днешно време все повече се налага да бъдем такива, в противен случай изоставаме. Ако трябва да отговоря на този въпрос по-детайлно, ще кажа, че всеки един от изброените по-горе фактори е важен за изграждането на таланта. Като започнем от семейната среда, където получаваш възпитание, учиш се на отговорност, и дисциплина, преминем през приятелската, в която се доразвиваш и утвърждаваш като човек и стигнем до хобитата и интересите, които от своя страна ни дават различен поглед над цялостната картина. Хората често се събират по интереси и това в много от случаите им действа мотивиращо, за да постигат високи резултати в училище, в професията си и в цялостното си развитие. Сферата на образование за мен не е е основно изискване в нашата професия, по-скоро се фокусираме върху качествата на кандидатите. Но без меките умения няма как да се развиваме в човешките ресурси. Светът е толкова динамичен, че ако не сме продуктивни и адаптивни ще изпитаме големи трудности в този бранш. Освен това, се налага да насочим вниманието си върху творческото и критично мислене - то ни позволява да виждаме неща невидими на пръв поглед. Способността да вникнеш в даден казус, да го анализираш и да извлечеш информацията, която ти е нужна, за да го разрешиш е голямо предимство за хората, които искат да се занимават с подбор на персонал.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

При мен първото впечатление работи почти на 90%. Много са малко случаите, в които ме е заблуждавало. Тогава ми отнема повече време да анализирам и обмисля решението си. Първото нещо, в което се вглеждам, когато посрещна кандидат са очите и жестовете му. Това много ми помага при финалния избор.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Никога не успявам да следвам протокол. Всяко интервю протича по различен начин, според нагласата на кандидата и колко е отворен да сподели за себе си и опита си.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Понякога са месеци, а друг път броени дни. Тук е важно да отбележа, че винаги даваме шанс и сме толерантни към хора, които се учат по-бавно, стига да са ни показали, че имат потенциал и инвестицията в тях си заслужава. Аз самата често допускам грешки, но не го приемам като нещо драматично, а като шанс за усъвършенстване.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Зависи от човека. Попадала съм и на двата типа кандидати. Със сигурност мога да кажа, че изборът ми се влияе в голяма степен от този критерий. Фокусирам се върху хора, които искат да се развиват като експерти в подбора, а не толкова върху такива, за които на първо място стоят възнаграждението и социалният пакет. Усиленият труд се заплаща, но това няма как да стане веднага и още в началото на кариерата ни. Първо трябва да се докажем, да оправдаем очакванията на работодателя си, да ги надскочим и чак тогава да си позволяваме да искаме. На всеки човек са му необходими средства, за да живее, но не може това да е най-важната и основна мотивация да започнеш работа в дадена компания.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Когато имаш желание и амбиция да учиш определена специалност, няма значение на коя географска ширина се намира училището или университетът, който посещаваш. Често срещам млади хора, които се записват да учат каквото и да е, само и само, за да имат висше образование. Не след дълго идва моментът на разочарование - чувстват се неудовлетворени и неоценени в работата си. Образованието в чужбина вероятно е на различно ниво от нашето, но за сметка на това вече има хиляди възможности като допълнителни курсове, безплатни семинари, платформи и видеа, които да използваме, за да се развиваме там, където имаме интерес.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Учете и работете това, което истински харесвате. Всяко начало е трудно, но няма нищо невъзможно, когато сме решени да постигнем дадена цел. Затова не се отказвайте, ако не успеете от първия път. Да работиш това, което обичаш е незаменима привилегия, която всеки може да си позволи, стига да има търпението и упоритостта да се пребори с препятствията по пътя към нея.