Преди година и половина Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Търсете професия, заради която сутрин да се будите с усмивка и желание. Изберете сфера, която постоянно да буди любопитството ви, за да не спирате да се развивате. Не на последно място, влагайте енергия и старание в това, което правите, защото удовлетвореността от постигнатия успех не може да се сравни с нищо", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Зорница Горчовска.

Коя е тя?

Здравейте! Казвам се Зорница Горчовска, на 35 години. Родена съм и израснала в София, където и живея в момента. Завършила съм СУ "Св. Климент Охридски", като имам магистърска степен в специалност Регионално развитие и управление. Към момента съм част от HR екипа на Майкро Фокус България. Винаги съм намирала време за спорт, пътувания и танци, а сега ги съчетавам и с най-голямото си, любимо и всепоглъщащо "хоби", семейството.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

От началото на кариерата си съм част от корпоративна, международна среда и едно от нещата, с които съм свикнала и обичам, е динамиката. Формулирайки отговор на този въпрос, минавам през голямо разнообразие от събития, процеси и проекти. В настоящия момент се приемам като доверен партньор както на бизнес лидерите, които запълва нуждите си от човешки потенциал, така и на талантите, които търсят или случайно попадат на следващото си кариерно предизвикателство. Работя за различни пазари в регион EMEA. Помагам при избор на най-подходяща локация за отваряне на нова роля, съдействам при създаване на описание за позицията, рекламирам я, интервюирам кандидати, свързвам се с пасивни таланти и правя всичко възможно да събера подходящите хора с подходящите възможности. Вярвам, че един служител в отдел "Talent acquisition" е търсещ, анализиращ, позитивен човек, който умее да говори, да слуша и да отсява същественото.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Идеален кандидат ми звучи като широко навлязлото клише "еднорог". Чисто технически всяка роля е различна и изисква различен набор от познания и умения. Дори стандартните редове в описанията на позиции като "умение за работа в екип" или "възможност за работа под стрес" имат широк диапазон от значения в зависимост от конкретния екип и нивото на стрес. За мен голямо значение има позитивната нагласа у кандидатите, тяхната мотивация и желанието им да се развиват в конкретната сфера.

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Всичко изредено до тук оказва комплексно влияние. За да се развива един талант, той първо трябва да бъде открит. Има хора, които полагат сериозни усилия да се развиват в област, която смятат за престижна и доходоносна, без това да е най-силната им страна и без да им носи емоционално удовлетворение. Това за мен е изгубена кауза.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Зависи колко е всеобхватно. Има случаи, в които от първите няколко минути става ясно, че конкретният човек няма да се справи с ролята, за която се бори. В други случаи, кандидатът спечелва новото си работно място "от пръв поглед". Такива ясни сценарии, обаче, са рядкост. По-често първото впечатление оставя подсъзнателен оттенък в преценката и последващия избор. Процесът на подбор включва обикновено няколко интервюта, проведени в различни дни и с различни участници, което дава шанс на кандидатите да поправят първото впечатление, ако са имали лош ден.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Търся определена информация, която ми е необходима за квалифицирането на дадения кандидат. До нея мога да стигна в разнообразен контекст, който се определя и от спецификите на ролята, и от отговорите на кандидата.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Аз вярвам, че няма безгрешни хора. Важно, обаче, е да се учим от грешките си. Със сигурност и аз съм бъркала в преценката си. Всяко едно наемане носи рискове. Част от тях успяваме да отличим още преди да направим окончателния си избор, решавайки кои бихме могли да поемем и кои не.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Двете очаквания вървят ръка за ръка. Всички кандидати започват своето пътешествие към нови кариерни хоризонти с някакъв минимален праг на заплащане, който би осигурил комфорт за тях. В същото време всички споделят, че не заплатата е водещ фактор за тях, а екипът, компанията, развитието. Големите компромиси в което и да е от двете направления подтикват служителите към по-честа смяна на работодател в търсене на идеалния баланс.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Смятам, че и едните и другите дават сериозни теоретични познания, но западните университети дават малко по-добра практикоприложна подготовка. При всички случаи от водещо значение е желанието на студента да получи знания.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Търсете професия, заради която сутрин да се будите с усмивка и желание. Изберете сфера, която постоянно да буди любопитството ви, за да не спирате да се развивате. Не на последно място, влагайте енергия и старание в това, което правите, защото удовлетвореността от постигнатия успех не може да се сравни с нищо.