Преди две години, Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Интересен парадокс е, че първото впечатление често се оказва правилно. По-важно е обаче по какви критерии формираме мнението си, а не на кой етап от контакта. В работата с хора интуицията обикновено се засилва с натрупания опит", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Венета Петрова.

Коя е тя?

Казвам се Венета, на 30 години от София. През 2017 г. завърших Мениджмънт на Творческите Индустрии в Université Lumière Lyon 2., след което започнах стаж в гейминг компания. Там останах четири години, като се занимавах предимно с подбор на артисти (илюстратори, сценаристи и т.н.), както и на ИТ специалисти. Така разбрах, че моят път са Човешките Ресурси. През 2020 г. заминах за Франция, където изкарах магистратура по Мениджмънт на Човешките Ресурси в Университета в Бордо. Да замина в началото на пандемията си беше риск, но останах доволна от избора си. Понастоящем съм в България и работя в Евиден - бизнес на Атос, фокусиран върху дигиталната трансформация с глобални лидерски позиции в областта на дигиталните технологии, клауд технологиите, дата и секюрити. Извън работата, голямо удоволствие ми носи да свиря на пиано и да рисувам.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Занимавам се с подбор на кадри в ИТ сферата за Франция. Нашата организация е такава, че работим на международно ниво и имаме екипи, които предоставят услуги за дивизии на Атос в множество държави. Поради това, от значение са добрите комуникационни умения на езика, на който ще оперира специалистът. Като специалисти по подбор, работата ни е свързана с това да действаме като консултанти и бизнес партньори на стейкхолдърите ни в компанията с цел да отговорим на нуждите на бизнеса. Необходимо е високо ниво да адаптивност, способност за взимане на бързи и ефикасни решения, както и за изграждане на различни стратегии в търсенето на кадри, тъй като техническите профили, които търсим, са разнообразни, а както в България, така и в чужбина, пазарът на ИТ кадри е много динамичен.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Един от основните ни принципи е разнообразието - културното, технологичното, езиковото, това на компетенциите и силните страни на индивида и т.н. Това ни позволява да изградим и поддържаме работеща екосистема, в която всеки да надгражда ежедневно своите таланти.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Понякога се развиваме благодарение на условията в които сме, друг път - въпреки тях. И в двата случая, обаче се развиваме, стига силната мотивация и желанието да са налице.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Интересен парадокс е, че първото впечатление често се оказва правилно. По-важно е обаче по какви критерии формираме мнението си, а не на кой етап от контакта. В работата с хора интуицията обикновено се засилва с натрупания опит. Въпреки това, всеки извод в работата на професионалиста следва да стъпва на обективни аргументи и е задължително да се базира на професионалните компетенции, необходими за съответната позиция (което включва, както техническите, така и меките умения).

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

За да е ефикасно едно интервю, то трябва да валидира способностите на кандидата, както и да позволява обективно да се съпоставят различните кандидати. В този ред на мисли рамката и установения стандарт на водене на интервюто са необходими. Адаптацията и варирането във въпросите се основава на профила, годините опит и други фактори. За да извлечем максимума от времето ни с кандидатите, можем да надградим с "развиващи" въпроси, които не винаги са еднакви. Още преди интервюто ние вече разполагаме с информационна база за кандидата (CV, мотивационно писмо, портфолио и тн.), която ни позволява да се подготвим със смислени въпроси, подходящи за конкретния случай. Това е рецептата: структура, гъвкавост и подготовка.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Много бързо можем да установим това на основа на добрия план за интеграция и на добрата вътрешна комуникация. С времето и с опита грешките намаляват, но никой не е застрахован от грешка.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Мисля, че търсят най-доброто за себе си, което е баланс между двете. В нашия сектор развитието и постоянното усъвършенстване е движеща сила. Вярвам, че и в други сектори е така, както и че младите таланти си дават сметка за това.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Между българските и западноевропейските университети има разлики, които, разбира се, се обуславят от различията в развитието на индустрията и икономиката. Например оборудванията на една научна лаборатория в холандски университет и на такава в български се различават значително. За сметка на това, българските университети привличат с добри специалисти, затова, например, често се случва чужденци да идват да учат медицина в България. Да отидеш да учиш в чужбина има ползи - да се научиш да се адаптираш и да се справяш с предизвикателства, които досега може би не си срещал, да се обогатиш културно. Въпреки това гаранция за успех няма. Където и да се намира човек, всичко е в неговите ръце.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

На първо място ще ги посъветвам да не се страхуват да опитват, дори неща, които на пръв поглед изглеждат невъзможни, и да "улавят" възможностите. Явете се на това интервю/този приемен изпит, дори да мислите, че подготовката ви не стига, дори да е само за да придобиете представа. Не се знае дали някой няма да оцени Вашата смелост и ентусиазъм.

Второ, когато става дума за обучение, стремете се да довеждате нещата до край. Не скачайте от специалност на специалност, завършвайте започнатото - научете се да печелите.