Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Забелязвам последните години, че масово младите не искат да поемат отговорности, живеят ден за ден, разчитат на късмет, а късметът обикновено се случва, когато работиш за него", споделя Патриция Пъндева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Патриция Пъндева?

Една любопитна девойка на 28 години от Пловдив, актриса, която дерзае в Драматичен театър Пловдив и има щастието да играе в много от спектаклите на Камен Донев. Извън всичко театрално съм собственик на пространството Галерия 28 в град Пловдив, квартал Капана.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Специално в актьорското майсторство беше в школи в Пловдив, първо при Симеон Алексиев, а после при Ивана Папазова и Стоян Сърданов.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Със сигурност не вярвах, че сега ще играя с учителите ми на една сцена, голяма чест и удоволствие е!

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Щастлива съм, че съм инициативен и деен човек и до момента имам сбъднат път!

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Може би, малко ме е яд, че навремето, когато завършвах средното си образование в Строителния техникум, не бях толкова любопитна към архитектурата... сега можех да имам трета професия и в свободното си време, което по принцип не е много, да се занимавам и с дизайн.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Забелязвам последните години, че масово младите не искат да поемат отговорности, живеят ден за ден, разчитат на късмет, а късмета обикновено се случва, когато работиш за него... та стажовете са от голямо значение за изграждането на възпитание в тази посока.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Преди близо година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Желание, любопитство и уважение. Не обичам прекалено "намаханите" хора, които всичко знаят, могат, няма какво да учат и нямат авторитети.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

От гледна точка на кандидатите, мисля че има доза уплах при скачане в новото, което в крайна сметка не е ненормално.

Но пък това се случва доста често, защото информацията от работодателите е стерилна и непривлекателна, да не говорим, че е и трудно откриваема.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

За всеки, който има желание да учи, определено има много какво да вземе от образователната система. Лошото е, че и всеки, който не иска да учи, пак съумява да завърши.

А относно подобрение в образователната система би било хубаво да се набляга и да се говори повече за грижата на тялото, ума, духа, особено предвид развитието на суетния свят, в който живеем. Масово младите имат проблеми с теглото, координацията, концентрацията... безделничат, отпуснати са или пък гладуват и в другата крайност - спортуват без да знаят как да щадят телата си.

Често ги гонят комплекси...неувереност. Хубаво е да се говори за това и да се създават правилни навици.

Каква е рецептата за кариерен успех на Патриция Пъндева?

Действие и отдаденост!

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Последователност, посветеност и страст.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Едни от последните са в малко по-обратна посока...да си почивам повече... :)

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бих ги посъветвала, да не се отказват, когато виждат трудности и да се борят за желанията си особено, когато нещата не се получават от раз. Динамичното време, в което живеем ни кара да нямаме търпение, свикнали сме да получаваме всичко смляно и наготово, което ужасно ни пречи.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Това е много интересен въпрос, не съм се замисляла, но бих се радвала да бъда вдъхновение за много хора.