Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди две години Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Не всеки е наясно от студентските си години какво иска да работи. Много хора са нещастни с работата си цял живот. Предполагам, че за някои студенти е трудно да изберат накъде да се насочат и не са сигурни дали специалността, която учат е тяхното нещо. Стажът може да им покаже какво реално представлява дадена работа и да ги улесни да преценят дали наистина това искат да правят", споделя Марина Георгиева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Казвам се Марина Георгиева и съм актриса и певица. На 29 години съм, от град Варна. Завършила съм поп и джаз пеене в Музикалнилото училище в София и Актьорско майсторство за драматичен театър в Театрален колеж "Любен Гройс". Пея, играя, пиша песни и свиря на китара.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първият ми досег до музиката беше, когато бях на 7 години във вокална формация "Бънджи сингърс" във Варна. Впоследствие ме приеха в музикалното училище във Варна, а по-късно се преместих в НМУ "Любомир Пипков" София. Имам и завършен курс по R&B пеене в Berklee college of music в Бостън. За кариера в музиката не мога да говоря, но ми беше мечта да участвам в мюзикъл. Затова ме привлече и актьорското майсторство, осъзнах че само с пеене няма да се получи и трябва да развия и други умения. Завърших актьорство за драматичен театър и през 2019-та година започнах работа в Драматичен театър-Ловеч, където работя и до днес. Музиката беше останала на заден план допреди 2 години, когато успях да сбъдна и мечтата си за мюзикълите. Играя ролята на Шийла Франклин в "Коса" реж. Борис Панкин и Санди Думбровски в "Брилянтин" реж. Сребрина Соколова - продукции на Държавна опера Варна.

От известно време имам често и участия с китарата в София.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не съм си представяла нищо конкретно, единствено бях сигурна, че ще работя на сцена. Исках да пея и играя.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Детската ми мечта за мюзикълите определено се сбъдна. С цената на много труд, разбира се. В момента, в който реших, че искам да работя в театър изпълнението и на тази поръчка към Вселената не закъсня. Пожелах си да работя с режисьора Елица Йовчева и 3 години по-късно участвам в авторския спектакъл "Легенда за Калиакра", чиято премиера беше на 21-ви април в Derida stage. Вярвам, че тепърва ще случвам нещата, които желая да постигна.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Щях да съм малко по-смела, повече да вярвам в себе си и да се хвърлям в предизвикателства.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Не съм имала стаж, но функцията на курсовете, workshop-ите и обученията според мен е подобна. Вярвам, че няма излишни знания и невъзнаграден труд. Ако искаш да се развиваш в определена професионална посока, трябва да грабваш всяка възможност, която може да те провокира да израстваш и да трупаш опит.

Преди две години dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Да има желанието да се учи и това, което е избрал да му е интересно и да му носи радост, да е дисциплиниран, комуникативен, целенасочен, отговорен и да понася градивна критика.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Не всеки е наясно от студентските си години какво иска да работи. Много хора са нещастни с работата си цял живот. Предполагам, че за някои студенти е трудно да изберат накъде да се насочат и не са сигурни дали специалността, която учат е тяхното нещо. Стажът може да им покаже какво реално представлява дадена работа и да ги улесни да преценят дали наистина това искат да правят.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?Не мога да дам оценка на образованието във всички университети, тъй като имам опит само с този, който аз съм завършила. Изненадата идва, когато разбереш, че това, което си учил на практика се случва по много по-различен начин от това, за което са те подготвили и си си представял, но го намирам за нормално. Според мен е ценно да има повече стажове и практики, за да бъдеш по-подготвен за суровата реалност на определена професия. Например ние като студенти участвахме в спектакъла "Парижката Света Богородица" под режисурата на Лилия Абаджиева в Театър София и имахме възможност да видим как се случват нещата "в кухнята". Много ценен опит.

Каква е рецептата за кариерен успех на Марина Георгиева?

Прави с любов и отдаденост онова, което ти носи радост и следвай интуицията си. Тя никога не греши.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Труд, път и предизвикателства.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Имам щастието близките ми да ме подкрепят в професията, която съм избрала. Понякога се чудят как се справям и издържам. Съветват ме да не забравям защо го правя и докато виждам смисъл да продължавам, дори когато го чувствам непосилно.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Едно от най-удовлетворяващите чувства е да работиш нещо, което те храни не само финансово, а и духовно, интелектуално и емоционално. Да ходиш на работа с усмивка и мотивация. Каквото и да избереш, направи го със сърце и дай всичко от себе си да надграждаш уменията си, да се предизвикваш и да израстваш. Не е ли това смисъла да сме на този свят?

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Актьорската професия да бъде оценена по-високо като труд, защото ние работим с психиката и емоциите си, възпитаваме духовно и се грижим за културата. Това заслужава подобаващо уважение и възнаграждение.