Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година и половина Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Бъдещето на една нация са младите хора. Щом могат да го мечтаят, могат и да го постигнат! Стажът е най-прекият път един студент да усети и да разбере дали това е неговото практическо занимание и дали му носи удовлетворение. Думите "студенти" и "стаж" в едно изречение не бива да се равняват на безплатен труд", споделя Габриела Петракиева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Един пораснал мечтател на 27 години. Родена съм в Ловеч, специалност журналистика във "Факултета по журналистика и масови комуникации" на Софийски университет и съм щастлива, че именно журналистиката е моя професия вече повече от 8 години.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Още във втората година от следването си в университета имах честта да стана част от екипа на Любен Дилов-син и Мартин Карбовски, които тогава работеха заедно. Беше неповторима възможност, от която научих колко ценни са колегите в журналистическата редакция.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Още от дете мечтаех един ден да работя със Слави Трифонов и неговия екип, а когато по-късно осъзнавах силата и значението на 4-тата власт и пожелах да бъда журналист, желанието ми така и не изчезна.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Сега вече работата ми в 7/8 TV е факт и съм много щастлива от това. А дори не съм и предполагала, че като разследващ журналист ще бъда част от екипа на "Господари на ефира". Така че смятам, че определено ги надминах многократно, но по пътя винаги се раждат и много нови мечти.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Може би бих била още по-уверена в преценката си в много моменти. Имало е защо.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Това е най-прекият път човек да усети и да разбере дали това е неговото практическо занимание и дали му носи удовлетворение.

Преди около година и половина, Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Амбициозност, коректност и любознателност. С желание, уважение и в търсене на отговорите.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Думите "студенти" и "стаж" в едно изречение не бива да се равняват на безплатен труд, според мен.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Смятам, че е различно за всяка специалност и висше заведение, като най-голям фактор са преподавателите в даден факултет и водената от тях методология. С правилните преподаватели всяка наука е удоволствие.

Каква е рецептата за кариерен успех на Габриела Петракиева?

Непримиримост. За справедливост, за знания, за истината.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Жажда за правда.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Винаги успяват да ми вдъхнат кураж.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бъдещето на една нация са младите хора. Щом могат да го мечтаят, могат и да го постигнат! В различните стажове има много полезни страни - едни места те запознават с капацитети в сферата, други пък ти дават практически познания. Но най-лесният път да се провалиш е да не опиташ.