Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди две години Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Стажовете са важни за младите хора, независимо от професията, с която се занимават, защото разширяват мирогледа, обогатяват човека, срещат го с нови хора, гледни точки, ситуации, събира опит и впечатления", споделя Елица Костовa, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Здравейте, казвам се Елица, на 27 години съм и съм от София. Завърших актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Здравко Митков и Нина Димитрова в НАТФИЗ. Към днешна дата съм част от трупата на Драматичен театър Ловеч, имам няколко самостоятелни независими постановки, настоящ докторант съм и от началото на тази година имам щастието да съм и асистент по Сценична реч в НАТФИЗ.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Благодарна съм, че още като студент в Академията имах възможността да играя на професионална сцена. Театралните ми дебюти бяха в спектаклите "Ревизорът" на театър "КРЕДО" с реж. Нина Димитрова на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов" и спектакъла "Мери Попинз" с реж. Анастасия Събева, на сцената на театър София. Тези срещи, процеси, репетиции, бяха истински вдъхновяващи и важни за мен. Това бяха първите ми по-съществени крачки в професията и няма да забравя вълнението и ентусиазма, с които подходих към тях.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно

Интересното е, че сега са минали почти 10 години от приемането ми в НАТФИЗ, така че въпросът е съвсем на място. Ха-ха.

Тогава, според мен, не си давах съвсем ясна сметка какво всъщност представлялва актьорската професия. Имах някои по-наивни представи за живота като цяло. Когато завършвах Академията вече имах по-ясна визия за процеса на работа, и какво всъщност представлява това да бъдеш актьор. Тръгнах по каменистия път на актьора, не съм спряла да вървя по него и знам, че това е моят път. Питайте ме пак след още 10 години, защото още съм в началото.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте

Не съм ги достигнала още. Сбъдвам ги една по една. С малки победи към върха. Или както казва Мери Попинз: "Капка по капка, вир става". Така, че ако човек не се откава от мечтите си, те рано или късно ще се сбъднат. Вярвам, че постоянството е в основата на успеха.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години

Щях да бъда малко по-смела.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са важни за младите хора, независимо от професията, с която се занимават, защото разширяват мирогледа, обогатяват човека, срещат го с нови хора, гледни точки, ситуации, събира опит и впечатления. Моята професия е занаят, а не веднъж съм чувала хората да казват, че занаят се "краде", затова смятам, че е важно младите хора да имат възможността да ходят на стаж, за да "крадат" опит и знания.

Преди две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж

Да владее поне един чужд език, за да може да общува свободно с колеги от цял свят ако се наложи, да е комуникативен, отворен за нови възможности и идеи, да е любопитен, да умее да работи в екип и да е усмихнат.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж

Трудностите, които срещат студентите при избор на стаж могат да бъдат в няколко направления. Понякога няма достатъчна информация. Може да не е достатъчно ясно изнесена или да не е лесно достъпна в съответните източници на информация. Процесът на организация на времето може да се яви като проблем, както и планирането и съвместяването на стажа с други ангажименти, учебни или професионални. Тези направления са пряко обвързани с избор на стаж.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система

Според мен нивото на подготовка в българските университети е добро. Разбира се зависи от конкретния университет, но като цяло смятам, че базовото ниво е добро. На студентите се предлага стабилна теоритична и практическа подготовка, но вече зависи от готовността на студентите да се възползват от предоставените условия и качество. Има проблем в средното образование, който рефлектира при студентите във висшите училища. В този смисъл висшите училища не са готови да запълнят празнотите в обучението, възпитанието и изграждането на навици у студентите, но базата от научен материал и възможността за практически занимания и развитие на умения са достъпни и на ниво.

Каква е рецептата за кариерен успех на Елица Костова

Черпак постоянство, лъжица любов, щипка здравословна амбиция.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те

Отдаденост, вяра, упорство.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях

Изключително съм благодарна на своите близки за подкрепата, която ми оказват. Благодарение на техните съвети и разбиране, което проявяват към мен, аз продължавам да се развивам и да се занимавам с това, за което съм мечтала. Често най-близките ми хора са най-големите критици на работата ми, но това ме вдъхновява и ми дава реална обратна връзка относно нещата, които правя. Те никога не ми спестяват истината. Благодарна съм, че съм заобиколена с искрени и истински хора.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно

Моят съвет към младите е да намират сили и да не губят вяра в себе си, въпреки трудностите, да не се отказват ако смятат, че наистина са намерили своето призвание, а да му се отдадат и да се борят смело за постигането на мечтите си и винаги да знаят защо и за какво се борят.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора

Искам всеки да е удовлетворен от това, което прави и да се чувства на място там, където е. Искам да прочета, че всеки, който е работил здраво за успехите си, накрая е успял да ги постигне и живее в мир със себе си.