Измина точно една година от старта на платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Резултатите са повече от обнадеждаващи и показателни, че бизнесът е имал нужда от подобна платформа, а младите ни таланти от структурирана и подредена информация за стажантските програми на компаниите в България", споделя авторът на платформата Бисер Кунчев и продължава:

"За да подобрим комуникацията между компаниите и стажантите, дадохме думата на студенти, които са кандидатствали през платформата "Идеалният кандидат". Всяка сряда един от тях отговаря на няколко въпроса, които показват ясно отношение им към първите стъпки в кариерата и към срещаните проблеми в процеса на откриването на мечтаните от тях компания и стаж. Рубриката нарекохме "Идеалният кандидат представя", добавя Кунчев.

Ще обърнем внимание на няколко от техните най-интересни коментари за платформата "Идеалният кандидат":

"Изключително много ми хареса това, че част от стъпките при регистриране в платформата са свързани с попълването на въпросник (лексикон), включващ моите желания, очаквания и предпочитания за стаж, както и описание на моите качества, интереси и хобита, което от своя страна би улеснило потенциалните работодатели в процеса на подбор. Другото, което особено ме грабна, е огромното разнообразие от компании, в които може да се кандидатства", споделя Калина Георгиева, завършваща висшето си образование в NHL Stenden University of Applied Sciences в Нидерландия.

"След като разгледах сайта, останах с приятно впечатление от широкия избор на компании от различни сфери, които предлагат стаж, събрани на едно място, също и от различните длъжности, за които се търсят стажанти. Това е идеална възможност за студенти, които още не са избрали своето направление за кариерно развитие", споделя Александра Цонева, студент в 3-и курс, специалност Бизнес икономика в Университет за национално и световно стопанство - София.

"С най-силно впечатление останах от факта, че освен изключителната достъпност и безпроблемното боравене, платформата предлага и нестандартен подход към подбора на кадри (чрез попълване на лексикон и кратко видео представяне) като се стреми първо да се запознае с младите хора и техните очаквания, а едва след това и с професионалните им изяви", споделя Виктория Пенева, студент по право в Софийски Университет.

"Разгледах платформата и бях впечатлен от визията и опциите, които предлага. Бях впечатлен и от това, че има платформа, която е събрала толкова различни компании подаващи ръка на студентите търсещи развитие. За мен, щом един сайт изглежда, работи добре и предлага толкова обширен избор от компании, значи може да предложи интересни варианти", споделя Иван Петров, студент 3-ти курс с основна специалност "Маркетинг" и майнър програма "Управление на бизнес и предприемачество" в Нов български университет.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

"Нашето ежедневие е пряко свързано с технологиите. Докато пиех сутрешното си кафе и разглеждах статии в интернет, ми излезе реклама на която с големи букви пишеше "Идеалният кандидат". Веднага грабна вниманието ми и я последвах, след което попълних необходимата информация. Мисля, че нямаше нещо, което да не ме впечатли. Имаше доста обрана и в същото време полезна информация", споделя Васислава Митрева, студент в 3-и курс в УАСГ, специалност Строителство на сгради и съоръжения.

"За платформата научих от социалните мрежи и веднага реших да се запиша, защото ми се стори вълнуваща и хубава възможност да си намеря стаж, с който да започна професионалното си развитие в сферата, която искам. Аз постоянно търся нови възможности и когато нещо ми се стори интересно, веднага се замислям дали да не се включа, тъй като не обичам да ми е скучно и ми харесва да предизвиквам себе си", споделя Ралица Рачева, студент в 3-ти курс със специалност Бизнес Администрация в Университета за национално и световно стопанство.

"Реших да науча повече за тази платформа, защото ми се стори като нещо различно и нещо, което до сега не бях виждала в България. Видях възможността, тъй като към този момент вече изявявах желание да започна стаж в сферата на науката. Уви, не успях да намеря подходящ стаж за себе си, но все пак останах много приятно изненадана, какво разнообразие от стажове, и то към небезизвестни фирми, предлага този проект. Смятам, че много студенти в различни сфери на развитие от моята биха намерили перфектният стаж за тях, а също така съм убедена, че с развитието на платформата, ще се присъединят все повече фирми", споделя Натали Вълчева, студент в трети курс със специалност Молекулярна биология към Софийски университет.

"Търсейки в интернет, попаднах на "Идеалният кандидат" и бях впечатлена от платформата, от нейната идея и цел, а именно да дава шанс на млади хора, търсещи начин за развитие още преди да завършат висшето си образование. Големият избор от възможности, който се предлага и шанса , който "Идеалният кандидат" предоставят да се представиш пред водещи компании и институции в България беше точно това, което търсех", споделя Никол Карастоянова, студент в УНСС, специалност "Финансов-контрол".

"Много исках да си намеря стаж по специалността, като за тази цел активно търсех и проверявах всички възможни сайтове, които предлагат такава възможност за реализация. По този начин открих "Идеалният кандидат". Смятам, че проектът е изключително подходящ за кариерен старт на млади кадри, които искат да се развиват кариерно в съответна област", споделя Десислава Дончева, завършила бакалавърската си степен със специалност "Бизнес икономика" в УНСС.

"Прочетох за тази платформа и останах изключително доволен, защото считам, че това е един прекрасен начин да се включват активно младите хора, които тепърва ще започват своята трудова дейност", споделя Стоян Трифонов, студент в 3-и курс в специалност "Право" на Юридическия факултет на СУ.

"Преди да започна търсенето на стаж в България бях останала с впечатлението, че стажантските програми не са популярни у нас, затова бях приятно изненадана, като научих, че съществува платформа точно с цел намиране на студентски стаж", споделя Калина Борисова, изучаваща Хотел Мениджмънт и Бизнес Администрация в Hotelschool The Hague, Холандия.

"По случайност, преди няколко седмици, чрез реклама в онлайн платформа, се появи възможността ,, Идеалният кандидат". Реших да разгледам критериите и това което ме заинтригува бяха въпросите относно кандидатите. Не се изискваше една опростена, безлична автобиография, а сякаш искаха да ни опознаят. Въпросите предпоставяха искреност и насърчават всяка мечта да бъде споделена", споделя Анита Ангелова, втори курс със студентска специалност ,,Европеистика" в Софийски университет.

"Платформата "Идеалният кандидат" ми грабна вниманието с това, че тя позволява директен контакт с работодателя и бърза обратна връзка, което е изключително важно, когато човек търси работа и стаж", споделя Анета Караджова, студент по маркетинг в Пловдивски университет.

"Запознах се с платформата чрез социалните мрежи напълно случайно , но това, което ме впечатли в нея беше фактът, че не изискваше от кандидатите да демонстрират опита и качествата си на преден план, а начинът на мислене, който по-обективно би дал адекватна представа на бъдещите работодатели за това какъв човек биха искали в екипа си", споделя Стефка Пенкова, втори курс в специалност "Европеистика" в Софийски университет.

"Платформата грабна вниманието ми с изчистената си визия и ясната си структура. Смятам, че "Идеалният кандидат" e структурирана така, че всеки може да се ориентира бързо и лесно, а също предлага и чудесна възможност да представиш себе си", споделя Лиляна Дерменджиева, студент в УАСГ със специалност "Архитектура".

"Научих за платформата от приятелка, която ми изпрати обява за стаж. Бях впечатлена от дизайна на платформата. Изчистен, но ефектен, с обещание за по-светло бъдеще. От самото начало на следването ми съм преминала през много стажове и практики, но досега не бях виждала българска платформа, която да скъсява дистанцията между компаниите и студентите", споделя Афродита Дурмишева, студент по "Журналистика" в НБУ.

"Научих за платформата Дир.бг от приятел, с когото споделих, че смятам да си потърся работа в сферата на това, което представлява интерес за мен. Преди да отворя страницата очаквах стандартното, а именно "натисни тук", "приложи CV" и "изпрати". Дир.бг, обаче, заинтригува вниманието ми с въпроси, които наистина ме накараха да помисля "Защо се насочвам към конкретната позиция?". Останах с впечатлението, че въпросите, посочени в платформата, не са с цел единствено да изтъкнат опита на кандидата. Те дават възможност на всеки да демонстрира както начина си на мислене, така и личностни качества, които може да не са били разкрити до момента", споделя Ая Хаблас, завършила "Политология" в Софийски Университет.

Интересно, нали?

Може би "Идеалният кандидат" е някъде около вас? Споделете заедно емоциите от първите стъпки в неговата кариера.