Дубай се опитва да привлече богати чужденци пенсионери, тъй като икономиката на търговския и туристически център в Близкия изток не успява да се съвземе от пандемията от коронавируса и ниските петролни цени, което кара много пребиваващи в страната чужденци да я напуснат, предаде Ройтерс.

Дубай ще издава подновяващи се на пет години визи на чужденци на възраст над 55 години, които изпълняват специални финансови условия, съобщи правителствената информационна служба.

Сред условията са месечен доход от най-малко 20 000 дирхама (5445 долара) или един милион дирхама спестявания в брой, или недвижима собственост за два милиона дирхама в Дубай.

Важни сектори за дубайската икономика като туризма и транспорта, са сериозно засегнати от кризата с коронавируса, а компаниите орязват работни места, за да намалят разходите.

Това накара много чужденци, които са по-голямата част от населението на Обединените арабски емирства, сред които е Дубай, да напуснат страната, в която пребиваването е свързано с наемането на работа и не се предлага гражданство на хора, които не са от страната.

Новият закон може да подкрепи пазара за недвижими имоти в Дубай, който страдаше от свръхпредлагане от години.

Дубай е второто по големина и богатство емирство в Обединените арабски емирства след богатото на петрол Абу Даби. Очаква се дубайската икономика да се свие рязко тази година, като някои анализатори прогнозират свиване с 10 на сто.