Преди година и половина, Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Според мен най-важното за всеки талант е на първо място да е човек с главно "Ч". След това идва желанието за развитие и готовност за иновативност в мисленето . В този момент е изключително ценно един талант да е на правилното място, с правилните хора/ментори, които да му помогнат да надгражда себе си. И тук едно от най-важните качества, които могат да се усетят е нагласата - да учиш, да се развиваш, да не се отказваш, да уважаваш чуждото мнение и екипа, и да искаш да споделяш своето. Когато тази нагласа е налице, заедно можем да начертаем стъпки какво и как искаме да постигнем", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Силвия Лешина.

Коя е тя?

Казвам се Силвия Лешина, на 41 години от Сливен. Завършила съм бакалавърска степен по "Психология" в Софийски университет, след което магистратура по "Трудова и организационна психология", отново в Софийски университет. През последните 15 години съм се докоснала до всички направления в областта на човешките ресурси - най-зареждащото усещане да откриваш нещо ново всеки ден. Вече близо 7 години съм част от екипа на Методия, на който съм благодарна за доверието и подкрепата, които според мен са едни от най-важните ценности в културата на една компания. Доверието ти дава криле да разгърнеш потенциала си, а подкрепата е ускорението да продължаваш развитието си като професионалист.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Позицията, която заемам в компанията е "Talent development manager". Първата стъпка в развитието на талантите е да ги привлечеш - talent acquisition. След това идват предизвикателството да ги запалиш, да им покажеш техния потенциал, дори и ако те самите все още не са го открили. Най-удовлетворяващо е, когато истински обичаш това, което правиш. Вярата в хората и техните възможности според мен е едно от най-важните качества, които трябва да притежава един специалист в областта на "Talent acquisition" и "Talent development". След като новите колеги вече са част от компанията, тяхното развитие продължава. В този процес са включени HR, мениджър и ментор, както и целия екип. Нашите ментори са тези, които осъществяват връзката между реални задачи и процеси, така че да се почувстваш част от компанията от първата минута. Менторът е човекът, който е нещо повече от това да те посрещне с "Добро утро!" и да те запознае с работата в компанията. Менторът е модел за подражание, съветник и приятел, който умее да слуша, създава възможности и отваря вратите напред, като знае и вижда силните страни и способности на човека по-добре от самия него и го стимулира да успее. Той мотивира и вдъхновява. Ролята на менторите е толкова важна, колкото и тази на мениджърите в една компания. Ролята ми е да помогна на менторите и мениджърите да развиват техния лидерски потенциал и да предават добрите практики, ценни знания и умения на новите попълнения в екипа ни.

Успехът е, когато виждаш как всеки талант разгръща своите възможности максимално и това му дава увереност да се справя с различни предизвикателства, да помага на останалите колеги в екипа и да се гордее с успехите си.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Всеки кандидат е ценен със своята индивидуалност. Всяко едно CV, всеки профил се преглежда детайлно. Доста често предпочитаме да направим кратка среща, разговор, който да ни даде повече информация за кандидата, какво е неговото желание за развитие, какво му харесва. И тук едно от най-важните качества, които могат да се усетят е нагласата - да учиш, да се развиваш, да не се отказваш, да уважаваш чуждото мнение и екипа, и да искаш да споделяш своето. Когато тази нагласа е налице, заедно можем да начертаем стъпки какво и как искаме да постигнем.

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Според мен най-важното за всеки талант е на първо място да е човек с главно "Ч". Трябва да имаш сърце, което може да обича първо себе си такъв, какъвто си, защото това е в основата да знаеш какво искаш да подобряваш и развиваш, и да обича това което прави, начинът, по който го прави и съответно хората, с които споделя тези интереси. Това се случва още с раждането и кръгът от хора на различна възраст има своята тежест - първо са родителите/семейството, приятелите и средата, образованието. Аз вярвам, че дори и някъде в тези среди да има липса, ако другите са силни може да се компенсира, за да стигнеш до точката "кой си". След това идва желанието за развитие и готовност за иновативност в мисленето. В този момент е изключително ценно един талант да е на правилното място, с правилните хора/ментори, които да му помогнат да надгражда себе си. Затова според мен първото работно място в голяма степен дава тласък в развитието на един талант. Именно поради това и в компанията наблягаме в развитието на стажантската ни програма, а от тази година създадохме образователната инициатива на компанията "Exceedia", с която целим да сме по-близо до ученици и студенти, защото знаем как да ги подкрепим и да развиваме техния потенциал, което включва паралелно надграждане на hard и soft умения.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Смятам, че първото впечатление е важно, защото от там започва изграждането на взаимоотношение. В този момент най-ярко се забелязва качеството, с което изпъква един кандидат, кои са неговите силни страни, но и неговите ограничения. След това задължително трябва да получа повече детайли какво стои зад първото впечатление. Има случаи, в които настъпва истински обрат. И тук е важно да уточня, че за мен първото впечатление и интуицията за даден талант са две различни неща. Определено интуицията е водещ фактор, но винаги трябва да получа и обективно потвърждение.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

В зависимост от позицията, има значение кои колеги от компанията ще са включени в интервюто и може би това е единственото, към което се стремим да се придържаме. Рядко използвам едни и същи въпроси в интервюта с различни хора. Останалото е повече дискусия по теми, пряко свързани с позицията, разговор спрямо казаното от кандидата, а понякога и от неизказаното. Наблюдавам и невербалното поведение, дори и да сме онлайн с камера и някои от въпросите са свързани с това, което наблюдавам. Друга важна част е когато сме повече от един човек от страната на интервюиращия, да се надграждаме и да действаме в синхрон, за да помогнем на кандидата да не губи фокус и да е колкото може по-спокоен.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Понякога мога и до една седмица откакто новият колега е част от компанията да кажа, че той е точният човек. След като започне работа с екипа, тогава новият колега има възможност да затвърди първоначалното впечатление. Това не означава, че изборът е грешен, а по-скоро че и най-правилният избор понякога в различни реални ситуации, и под външни обстоятелства, да не успява да изрази напълно себе си. Тогава винаги се стремя да помогна на човек да покаже точно този потенциал, който съм видяла и вярвам, че притежава, за да могат всички да го забележат. Този процес е многопластов и затова след подбор и назначаване, първата седмица/месец на онбордване е изключително ценно да се случи по правилния начин.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Има кандидати, които заемат един от двата полюса, но според мен преобладаващо талантите са тези, които имат осъзнатост къде искат да са, търсят подкрепа в стъпките за развитие и очакването да получат признание за постигнатото. 

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Смятам, че през последните години, много от българските университети и училища се стремят да работят в сътрудничество с бизнеса, което компенсира по-слабо засегнатия практически опит спрямо университети в чужбина, където екипната и проектна работа е засегната в много дисциплини.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Бих посъветвала младите таланти на първо място да бъдат по-смели в първите си кариерни стъпки. Също така според мен е важно преди да изберат компанията, в която да направят своите първи стъпки, да отидат на място ако е възможно. Това е една от причините в процеса на подбор за стажантската програма, да каним кандидатите в офиса и да решават казуси и задачи съвместно с бъдещия си ментор. Това им показва как те се чувстват в това сътрудничество, виждат цялостната атмосфера в компанията и в последствие в първия си работен ден вече са с усещането, че са част от екипа.