Преди две години Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Човек, който знае как да се представи в най-добрата си светлина, винаги може да си намери добра работа. Трябва да сме автентични, за да ни забележат, но не и прекалено ексцентрични", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Дина Кочева.

Коя е тя?

Казвам се Дина Кочева, на 27 години. Завършила съм специалност Португалска филология в СУ. От година и половина съм част от Pariplay, един от лидерите в online gambling индустрията.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Присъединих се към компанията като IT Talent Recruiter, в последствие бях промотирана на Talent Acquisition Manager, радвам се, че моите усилия са били видяни и оценени от екипа и моят мениджър. В момента съм оунър на рекрутмънт процеса глобално , както в България, така и в Малта, Гибралтар и Индия, където нашата компания също има офиси. Това е голямо предизвикателство за мен, както и ценен опит, тъй като ми позволява ежедневно да се срещам с кандидати от коренно различни пазари и да съумея да намеря най-добрия подход към всеки един. Всеки, който е част от HR & Talent Acquisition отдела трябва да има изключително силна вътрешна мотивация, добра преценка за хората, упоритост и разбира се желанието да учи и да се развива в сферата, особено сега, когато рекрутмънта претърпява доста промени с навлизането на AI и има възможност за прилагане на множество иновативни практики.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Смея да твърдя, че в Pariplay имаме доста разнообразни кадри, като профили, но това, което е общовалидно със сигурност е, че всички те са бързо адаптивни към промените в бизнеса, които са неизбежни, особено за индустрия като нашата, обръщат внимание на детайла и разбира се имат нужните знания и умения, особено за техническите позиции.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Всичко това в едно, един човек не може да се развие без да има желание или пък иновативно мислене, както и без подкрепяща го и стимулираща среда. Но също така смятам, че човек трябва истински да припознае професията си като своя и когато това се случи, той израства съвсем естествено и се усъвършенства в това, което прави.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Много е важно, както и във всяка друга сфера от живота. Кандидатите правят първото си впечатление още чрез CV -то. Човек, който знае как да се представи в най-добрата си светлина, винаги може да си намери добра работа. Много хора мислят , че за да създадем добро първо впечатление, трябва да влезем в определена общоприета рамка, но това съвсем не означава да загубим своята индивидуалност. Трябва да сме автентични, за да ни забележат, но не и прекалено ексцентрични.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

При нас много зависи от позицията, за която търсим човек, но се стараем винаги интервютата да са на първо място приятелски и предразполагащ, защото това веднага се усеща от човекът отсреща.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Грешки се допускат постоянно в процеса на работа, те са неизбежни, но по този начин се учим и надграждаме себе си. В някои интервюта наблюдаваме как има незабавен клик между екипа и кандидата, което е супер, те се усещат взаимно и тогава много се радваме, в други пък ни е нужно малко повече време, за да напаснем перфектния профил.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

На този етап преобладава възнаграждението, което може би е напълно разбираемо, имайки превид обстановката в страната, но в доста от случаите забелязвам все повече млади таланти да се интересуват от възможностите за развитие в компанията, което е похвално.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Има разлика в подхода, мои приятели завършили в чуждестранни университети споделят, че обучението там е с по-голяма практическа насоченост, което в доста ситуации е и по-полезно в реалния живот. По мои наблюдения, от нашите университети излизат също много достойни и добре обучени млади хора, но това е и до човек, до неговото възпитание, желание за развитие и просперитет.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Със сигурност да изберат това, което на първо място им доставя удоволствие, защото по този начин биха били успешни много по-бързо, да са проактивни, да търсят помощ, контакти, да се захващат първо с това, което им се струва най-трудно, защото особено накрая удовлетворението от тези предизвикателства е най-голямо.