Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Бих направил обявата за стаж интересна. Бих избягвал клишираните фрази. Младежите днес са различни и ние се нуждаем от различен начин на поднасяне на информация, за да може тя да достигне до нас", споделя Нишо Танев, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е той?

Здравейте, аз съм Нишо Танев, на 20 години от София. В момента съм втори курс и уча индустриално инженерство и мениджмънт в Университетът Твенте в Нидерландия.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Научих за платформата "Идеалният кандидат" през приятел, който ми я препоръча, когато си търсех стаж. Впечатли ме формата и най-вече фактът, че не кандидатстваш с CV, а с отговори на провокиращи въпроси. Това позволява за по-нестандартен подход и селекция на кандидатите. Не се разчита само на постижения и успехи, а повече на убеждения и креативност.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен никога не е твърде рано да започнеш стаж. Аз направих стаж още след първата ми година. Вярвам, че стажовете са страхотна възможност за опознаване на пазара, както и на самия себе си. Те позволяват да разбереш в кои сфери си силен и къде искаш да се развиваш. Моята основна цел при търсенето на стаж е да разбера в коя област бих искал да се фокусирам в бъдеще.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Най-вече липсата на опит и постижения. Трудно е студент първи курс да си намери стаж, тъй като, за да бъдеш избран, се нуждаеш от специфични постижения, които трудно се постигат през гимназиалният период. Също така, компаниите, които предлагат стаж на младежи първи курс са ограничени. Надявам се в бъдеще повече компании да се отворят към съвсем млади стажанти и да направят процеса по намиране на стаж по- достижим.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

За мен е важно стажът да обхваща всички процеси в една компания. Като млад стажант, бих искал да науча възможно най-много и да се докосна до всички области от компанията. Идеалният вариант е за 3 месеца да се запозная с повечето процеси и да извлека максимума от менторите и компанията, за да разбера дали искам да се задълбоча в тази сфера.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Бих направил обявата интересна. Бих избягвал клишираните фрази. Младежите днес са различни и ние се нуждаем от различен начин на поднасяне на информация, за да може тя да достигне до нас. Бих наблегнала на задачите, с които стажантът ще се занимава, както и какво може да научи в процеса на съвместна. Важно е условията да са презентирани успешно, за да се привлекат правилните кандидати. Като HR, аз бих заложил на креативност и уникалност в обявата.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Не бих казал, че са толкова важни. Не съм съгласен с есенцията зад думата "кариера" и не вярвам, че това трябва да бъде такъв фокус. Има много примери за хора, при които кариерата взима съвсем различна посока, затова не трябва да се фокусираме върху една фиксирана идея. За мен първите стъпки са по-скоро възможност за опознаване на полето и добиване на начален опит за работа в екип и корпоративна среда.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Аз единствено мога да говоря за Нидерландия и за мен отговорът е да. Много от проектите в университета са директно свързани с компании, което ни дава реален опит и допир с истинския бизнес. В моят университет се набляга много на практиката и се насърчава контактът с професионалисти и компании.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството играе важна роля в изграждането на младежа. Родителите поставят основите и изграждат първоначалните принципи. Моите родители, като професионалисти в собствените си направления, са ми дали много и са ми помогнали да достигна целите си. Вярвам, че с правилните примери, те са ми позволили да разбера кое е важно и кое не. Също така, техният опит ми позволи да разбера как да се държа професионално и как да направя впечатление по време на интервю.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

За мен приятелите са важна част от развитието ми. До такава степен, че не съм се възпирал да загубя някои, с които имаме различия и не сме на еднакъв етап от развитието. Приятелите могат да бъдат страхотен източник на вдъхновение. В миналото съм започвал различни проекти с приятели или просто съм се възхищавал на техния труд. Това са много важни връзки и отношенията, които могат да доведат до големи каузи. За мен е важно между приятелите да има взаимна мотивация и да се вдъхновяваме един друг.

Със сигурност е възможно да се съчетае образование и развлечение. Ключът към това е организирането на приоритети и намирането на време. Разпределянето на времето е нещо, върху което съм се фокусирал, както и университетът ми набляга. Образованието не изключва забеления, както и обратното. Също така, това са годините в които трябва да се експериментира и да бъдем по-свободни. Работейки фокусирано върху определени задачи, ще позволи намиране на време за забавления.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

БЪЛГАРИЯ. В позицията съм, в която мога да видя и двата свята и с увереност да кажа, че предпочитам България. Вярвам, че има с какво да допринесем и да подобрим ситуацията. Важно е хората със знания и опит да се фокусират върху България и да се стремят към по-добро. Малкият ми професионален опит показва, че в чужбина е много трудно да изградиш кариера, заради конкуренцията, докато България все още предоставя страхотни възможности за развитие на бизнес и среда.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бъдете отворени към възможностите. Опитвайте се да взимате максималното от всяка ситуация. Експериментирайте, защото сега е времето. Хвърляйте се в дълбокото и пробвайте различни неща, за да разберете кое ви е наистина интересно. Както любимата ми учителка в гимназията казваше: Дерзайте!