Цените на жилищата във Великобритания са нараснали по-бързо от очакваното през декември и са регистрирали най-голямото си увеличение от шест години, тъй като данъчните стимули и желанието за по-големи домове заради пандемията от Ковид-19 са повишили търсенето. Това съобщи компанията за ипотечни кредити Nationwide, цитирана от Ройтерс.

Цените на жилищата се се повишили с 0,8 процента, което е лек спад спрямо регистрираните 0,9 процента през ноември. Те са били със 7,3 процента по-високи спрямо същия месец на миналата година, което е над прогнозирания в проучването на Ройтерс растеж от 6,7 процента.

След срива в купуването на жилища през първите месеци на карантината, настъпи нарастване на търсенето на нови жилища, задвижвано отчасти от временното освобождаване от данък върху купуването на имот, което ще приключи в края на март.

Силният пазар на жилища е в контраст с трудностите в други сектори на икономиката, най-вече тези, които са под тежестта на подновените ограничения заради Ковид-19, съобщи Nationwide. Според компанията за ипотечни кредити перспективите за 2021 година са с висока степен на несигурност.

Активността на пазара на жилища вероятно ще се забави през идните тримесечия, ако трудовият пазар отслабне, както очакват много анализатори, особено когато изтече срокът на данъчната ваканция в края на март, коментира икономистът от Nationwide Робърт Гарднър.

Досега плащанията за частична заетост и подобна подкрепа за самонаетите ограничи влиянието на историческия икономически спад от 26 процента върху пазара на жилища, което не съвпада с предварителните прогнози на икономистите, добави той.

Търсенето на самостоятелни къщи е нараснало най-много, средно с почти над 8 процента през последните 12 месеца, а цените на апартаментите са се повишили с 4 процента.