На фона на високите лихви по ипотечните кредити в САЩ и повишаващите се разходи за поддържане на дома, не само собствениците на жилища, но и наемателите се справят все по-трудно с нарастващите сметки.

Тежки дни за собственици и наематели на жилища

Близо една четвърт от собствениците на жилища в САЩ "изпитват безпокойство" от увеличаващите се разходи, свързани с поддръжката на домовете им и плащанията по ипотечните кредити. Това сочи доклад на Центъра за проучване на пазара на жилищни имоти към Харвардския университет.

При наемателите ситуацията, свързана с високите сметки, е още по-тежка, отбелязват авторите на изследването.

"В продължение на десетилетия ръстът на наемите изпреварваше нарастването на доходите, но по време на пандемията (от коронавирус - бел.ред.) те се повишиха толкова рязко, че се стигна до безпрецедентна криза в сектора", се посочва в доклада на експертите от Харвард.

Хората в САЩ, които са принудени да отделят повече от половината от доходите си за наем на жилище и за сметки за комунални услуги, са достигнали рекордните 12,1 милиона през 2022 година. В сравнение с периода преди пандемията броят им се е увеличил с 1,5 милиона.

Тези хора са изправени пред риск да останат на улицата, ако бъдат изправени пред значителен непредвиден разход. Например, ако те или някои от близките им се разболее сериозно, при което се наложи продължително и скъпо лечение. Тогава съществува опасност тези наематели да не успеят да платят навреме наема и сметките си за комунални услуги. Заради това може да бъдат принудени да напуснат жилището, което обитават, посочва Си Ен Ен.

"Жилищните разходи са особено болезнена тема за американските домакинства", заяви на конференция във Вашингтон Лаел Брейнард, директор на Националния икономически съвет в Белия дом.

В доклада на Центъра за проучване на пазара на жилищни имоти към Харвардския университет се посочва, че "регулациите и реформите на жилищния пазар, съчетани с отпускането на финансова помощ, постепенно ще доведат до увеличаване на броя на достъпните жилища (в САЩ - бел. ред.)".

Спадът при продажбите на жилища продължава

На този фон продажбите на новопостроени еднофамилни жилища в САЩ през май са намалели до най-ниското си равнище през последните 6 месеца. Това сочи доклад на американското министерство на търговията, огласен тази седмица и цитиран от Ройтерс.

През миналия месец в страната са продадени 619 000 нови жилища или с 11,3 на сто по-малко на годишна основа, според сезонно коригираните данни на статистическата служба към американското търговско министерство.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха, че през май ще бъдат продадени 640 000 новопостроени жилища. Този вид недвижими имоти представлява над 10 на сто от жилищния пазар в страната.

Други данни, огласени по-рано този месец, сочат, че продажбите на влезли в експлоатация жилищни имоти са намалели за трети пореден месец през май. Те са спаднали с 0,7 процента спрямо април, при отчитане на сезонните фактори. Така през май в страната са препродадени 4,11 млн. жилища.

Средната цена на жилищните имоти в САЩ миналия месец е достигнала 417 400 долара, което е понижение с 0,9 на сто спрямо май 2023 година.

Тази ситуация е съчетана с рязък спад на строящите се жилища и на издадените разрешителни за строеж в САЩ през май.

Спадът при продажбите на жилища идва на фона на поскъпването на ипотечните кредити след повишаването на основните лихвени проценти в САЩ, посочват анализатори на пазара на недвижими имоти.

Фиксираният лихвен процент по 30-годишните ипотечни кредити в САЩ е на равнище от около 7 процента, по данни на компанията за ипотечно кредитиране "Фреди Мак" (Freddie Mac).

Какво следва

"Високите цени (на жилищата - бел. ред.) и все още малкия брой на офертите за продажби, които обаче се увеличават, възпират потенциалните купувачи от участие в пазара. Не се очаква нещо съществено да се промени, докато Управлението за федерален резерв на САЩ не започне да намалява основните си лихвени проценти". Това посочва Сал Гуатиери, старши икономист към инвестиционната компания "Би Ем Оу Кепитъл маркетс" (BMO Capital Markets).

Управлението за федерален резерв (УФР) поддържа водещите си лихви в диапазона 5,25-5,50 процента от миналия юли. Това е най-високото им равнище от началото на 2001 година. Между март 2022 и юли 2023 г. УФР вдигна лихвите с общо 525 базисни пункта, за да забави галопиращата инфлация в САЩ.

Високите основни лихвени проценти обаче доведоха до повишаване на лихвите по ипотечните кредити, отбелязват анализатори на пазара.

На този фон продажбите на влезли в експлоатация жилищни имоти са намалели през май с 1,6 процента в гъсто населената южна част на САЩ. Те обаче са останали без промяна в Средния запад, както и в североизточната и в западната част на страната, посочва Ройтерс.