Спадът на ръстовете при цените на имотите вероятно ще продължи през настоящата година. Подобна прогноза можем да направим на база на сегашната ситуация, сегашното развитие на икономиката и информацията, която имаме за важни фактори като ръста на възнагражденията, лихвите по ипотечни кредити, нивото на предлагането, което е спаднало и други. Това каза за БТА Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), който се включи в дискусионната среща "NextHome Black Sea" 2024: Черноморски форум за ваканционни имоти в Бургас.

"Винаги е трудно да се направи някаква прогноза за имотния пазар, но на база споменатите фактори очакваме да няма значими промени спрямо ситуацията през 2023 година. В момента все още наблюдаваме спад на ръстовете при цените. Ние нямаме спад на цените, а на ръстовете. През 2022 година имахме стойност от около 15 на сто, в момента е около 10 на сто и вероятно през 2024 година ще видим спад на ръстовете до 5 на сто", посочи Ганев.

Той изрази мнение, че в дългосрочен план цените на имотите в никакъв случай няма да спаднат.

Относно броя на сделките, Добромир Ганев коментира: "Още в края на 2022 година прогнозирахме, че ще има спад на сделките, но той няма да е толкова дълбок, колкото беше в Съединените американски щати и Европа. Имаме спад от около 10 на сто на обема от сделки за миналата година спрямо предходната. Можем да кажем, че пазарът е в добра кондиция, дори много добра, защото 2023 година бе третата по сила година след 2007-а. Считам, че не можем да бъдем недоволни от развитието на пазара. Хората, които са закупили жилища, могат да бъдат спокойни, че са направили една добра сделка".

Бургас е единственият голям град у нас, в който се отчита ръст на започнато ново строителство и ръст на разрешенията за строеж, докато в столицата, Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора се отбелязва спад през 2023 година. В повечето региони на страната се наблюдава спад в броя на сделките през 2023 година от 12-13 на сто спрямо данните за 2022 година, стана известно от думите на Ганев.

"Интересно е, че в Несебър има повече сделки, отколкото в Бургас. Това е така, защото този град е богат на имоти. Преди 2-3 години много инвеститори започнаха да строят там, тъй като заради ковид пандемията много хора започнаха да купуват имоти край морето. Имахме моменти със 100 процента ръст на сделките в Несебър", каза още председателят на УС на НСНИ.

Той добави, че през настоящата година не се очаква съществен ръст на лихвите по ипотечните кредити.