Френският пазар на недвижими имоти е регистрирал "исторически" спад на продажбите от 22 на сто през 2023 година с 875 000 трансакции със съществуваща недвижима собственост, предаде Франс прес.

Междувременно очакванията са през 2024 година цените да се понижават, съобщи днес Националната федерация на недвижимите имоти (Fnaim), цитирана от БТА.

"Този пазар претърпя необикновено рязко забавяне, най-големия спад на продажбите от 50 години", коментира на кратка пресконференция Лоик Кантен, председател на браншовата организация, която прогнозира продължаване на низходящата тенденция и през 2024 година с около 10 на сто.

За една година пазарът е регистрирал 240 000 продажби по-малко спрямо 2022 година, ситуация, която се отнася практически за "цяла Франция".

"Това забавяне се обяснява с комбинирания ефект на инфлацията, повишението на лихвите и все по-големите трудности за достъп до ипотечно кредитиране, отбелязва федерацията , напомняйки, че французите са загубили "15 на сто от покупателната си способност за недвижими имоти от две години'.

Според Лоик Кантен тези данни не трябва да пораждат опасения, тъй като става дума за регулиране, за пренареждане, което може би е необходимо след бързия темп на развитие през периода 2020-2022 година.

Цените са се понижили в по-голямата част от Франция, но най-вече в големите градове - Париж (-5,7 на сто), където са паднали под границата от 10 000 евро на квадратен метър, както и в парижките предградия (-3,6 на сто).

В десетте най-големи провинциални градове цените са намалели с 2,6 на сто на годишна основа спрямо само понижение от 1 на сто за цяла Франция. "Градовете, които регистрират най-голям спад, са тези с най-голям растеж преди това", отчита федерацията.

Единствените изключения са ски и спа курортите, както и по-голямата част от средиземноморското крайбрежие и Корсика, при които цените са нараснали.