Париж спечели днес важна победа срещу платформите за настаняване като Еърбиенби (Airbnb), след като Касационният съд излезе с решение, че правилата на градската управа са в съответствие с европейското право и са съвсем обосновани в борбата срещу недостига на жилища за настаняване, предаде Франс прес.

Това решение, което е в полза на френската столица, ще й позволи да поднови съдебните преследвания, които бяха спрени в очакване на разясняване на казуса от Касационния съд, срещу 420 наемодатели, допълва БТА. Парижката градска управа иска средно 50 000 евро от тях, което прави общо 21 милиона евро от евентуални глоби.

Този случай се следи внимателно и от други метрополии, които, също като Париж, изпитват недостиг на жилища и искат по-добър законодателен контрол върху отдаването под наем на жилища на туристите на платформи като Еърбиенби или Абрител/Хоумауей (Abritel/Homeaway).

Парижкото кметство се радва на пълната победа след петгодишна съдебна битка срещу Еърбиенби и други нарушители, които отдават жилищата си нелегално. Това написа в Туитър Ян Брос, заместник-кмет по жилищните въпроси в екипа на кметицата Ан Идалго.

Еърбиенби подчерта, че не е страна по това дело и решението ще засегне само малка част от наемодателите, които отдават под наем второто си жилище за туристи, тъй като по-голям част от хората отдават основното си жилище.