Кулата Варсо (Varso), небостъргач в центъра на Варшава, ще е най-високият в ЕС, съобщи снощи строителната компания, изпълняваща проекта, след като работници монтираха 80-метрова антена, с което общата височина на сградата става над 310 метра, предаде Ройтерс.

Въпреки уникалната архитектура на сградата и факта, че сега тя е по-висока от "Шард" в Лондон и кулата на Комерцбанк (Commerzbank) във Франкфурт, някои от амбициите на строителите бяха провалени заради пандемията от Ковид-19, посочи компанията Ейч Би Риавис (HB Reavis), допълва БТА.

Очаква се небостъргачът да е готов в началото на 2022 година и се планира да има специална наблюдателна платформа и два високоскоростни стъклени асансьора, които ще превозват гостите със скорост от 8 метра на секунда, според медии.

Ще има и пространство за ресторанти и барове с чудесна панорамна гледка към историческия център на Варшава, разположени над офисите, които ще се отдават под наем.

Както строителството, така и даването под наем се забавиха или бяха спрени на фона пандемията от Ковид-19.

Както цялата икономика, така и отрасълът за отдаване под наем на офиси имаше тежка 2020 година. Много потенциални решения на наемателите бяха спрени или отложени за по-късно, каза мениджърът на строителния проект Мачей Олчик.

Той допълни, че пандемията е ударила най-тежко при първата вълна, когато много услуги бяха спрени, но оттогава са направени много корекции, които да улеснят безопасната работна среда.

Пригодяването на офисните пространства към новите условия включва допълнителна вентилация и по-често почистване на вентилационните системи, защитни екрани на рецепциите, безконтактни решения като сензорно осветление и врати и често почистване на общите помещения, съобщи компанията.

Олчик е оптимист, че компаниите ще наемат пространства в уникалната от архитектурна гледна точка кула Варсо, особено след като пандемията отмине.