Какви ще бъдат тенденциите при цените на жилищата в големите градове у нас през 2020 г.? Можем ли да очакваме задържане или дори спад? Сайтът Imoti.net , част от Investor Media Group, търси отговор на този въпрос от водещи експерти в София, Пловдив и Бургас.

"2019 г. ще бъде запомнена с богат на оферти за продажба имотен пазар, високи ценови нива, които в последното тримесечие леко отблъскваха купувачите, но и с голям интензитет на сключени сделки", казва Румяна Александрова от агенция Сандер Корект - Р.А. - София.

"Още от първите дни на януари отбелязахме голяма активност на основните играчи на имотния пазар - купувачи и продавачи. Партньорското поведение на строителните предприемачи към реалните купувачи увлече и останалите собственици на предложени за продажба имоти да приемат разумни оферти и да сключат сделки на нива от 5 до 13% по- ниски от обявените. Все по-често излизат на пазара жилищни имоти, които се продават за дни, поради правилно ценообразуване, адекватно на характеристиките им. Правилото за 2019 г. "продаваме половин София" продължава да важи, тъй като наред с панелните и старите тухлени жилища, активно се търгува с имоти в строеж", допълва Александрова.

Според нея разумната преценка на предприемачите и липсата на добри терени за застрояване са станали причина за издаването на по-малко разрешения за строеж миналата година в сравнение с 2018 г.

Александрова прогнозира, че тази година активността на банките, свободният финансов ресурс, платежоспособността и завишената инвестиционна култура на купувачите ще кореспондират с отстъпчивостта на продавачите и това ще запази имотния пазар интензивен.

"Скритото" понижение на цените на реално сключени сделки ще доведе и до понижение на офертния пазар, най- вече в сегмента на скъпите къщи и луксозните имоти. Продавачите ще се влияят от правилото, че техните имоти струват толкова в определен момент, за колкото имат купувач. Отстъпчивостта на строителните предприемачи ще задържи интереса за покупка на жилища в строеж", смята Александрова.

В Пловдив не се очаква спад на цените на жилищните имоти, за момента не се усеща и задържане в ценово отношение, казва Бояна Георгиева от агенция БРИА - Пловдив.

 

"Във всички пловдивски квартали, без "Изгрев", има ново строителство. Младите хора, които са основните купувачите и то с кредит, предпочитат именно новото строителство и продажбите на такива имоти се извършват още "на зелено", отбелязва Георгиева.

Леко задържане на цените се наблюдава при панелните блокове и ако се стигне до спад, то ще е заради значителната амортизация на панелните сгради, допълва тя.

В Бургас също не се очаква спад на цените на недвижимите имоти през тази година. "Все по-трудно се намират парцели за застрояване, а търсенето от страна на купувачите на имоти ново строителство не намалява и поставя строителните компании в условия на сериозна конкуренция, когато намерят и договарят такива парцели", коментира Цветелина Димова от SUPER Имоти - Бургас.

"Така при централните и най-високо оценяваните квартали ("Лазур" и Център), където и към момента цените са най-високи, можем да говорим за задържане на нивото им, а в същото време във всички останали комплекси и квартали, дори и по-отдалечените, можем да говорим даже за очаквани завишения в цените на имотите ново строителство", казва Димова.

Подобна е ситуацията и в курортите около Бургас, където стойността на имотите в строеж и ново строителство запазват цените си на квадратен метър за разлика от имотите на вторичен пазар, допълва тя.