Темпът на растеж на цените на жилищните имоти се забавя в последната година и половина, но ръстовете остават. Това е един от изводите в годишния доклад на Националното сдружение "Недвижими имоти" за състоянието на имотния пазар през 2019 година.

Расте броят на новопостроените жилищни кооперации, както и на въведените в експлоатация нови жилища. Намалява обаче броят на издадените разрешения за строеж, съобщи пред "Хоризонт" председателят на сдружението Добромир Ганев..

В Пловдив се наблюдава намаляване на броя на сключените сделки - те са с 6 на сто по-малко спрямо 2018 година. В Русе също са с 4% по-малко. Подобна е тенденцията във Враца, Добрич, Плевен, Разград, Силистра, Шумен - там спадът е между 9 и 12%. Габрово бележи значителен ръст от 10%.

Увеличава се времето за покупка на жилища, защото купувачите разполагат с голям избор, отчитат още експертите.

Ръстът в цените за София и големите градове е в рамките на 2-3%, което е очаквано, отбеляза Ганев.

Голяма част от младите купувачи от 25 до 40 години предпочитат новото строителство заради интегрирането на нови технологии, качествени материали и добър дизайн, посочи още Добромир Ганев.

Има интерес и към старото строителство. Много от хората го предпочитат заради разликата в квадратурите и наредбите, свързани с този вид имоти.

"Много малко купувачи се замислят, че новото строителство, придобивайки го на т.нар. етап БДС, тоест на замазки, на шпакловки имат за довършване минимум между 100 и 200 евро на квадратен метър довършителни работи, оборудване, обзавеждане. Така че много често сравнението между новото строителство като цени и старото строителство невинаги е коректно", коментира Ганев.

При панелките търсенето е мотивирано от по-добрата цена. Вече се откроява разлика в търсенето на санирани и несанирани панелни сгради заради увеличените гаранции за експлоатация на санираните.

Банките остават активни играчи на имотния пазар по линия на ипотечното кредитиране. При наемите не се очаква сериозен ръст, тъй като предлагането през последните години е засилено.